Moderne sculpturen van Camill Leberer

19 december 2015

Met minimale vormen en eenvoudig materiaalgebruik ontwerpt kunstenaar Camill Leberer sculpturen. Sinds 20 jaar verwerkt hij voornamelijk vierkante buis, blik, glas en kleur in zijn rechthoekige en vierkante ruimtelijke vormen. De grootte van de mens speelt een belangrijke rol in de afmetingen van zijn kunstwerken. Deze specifieke dimensionale afmetingen geven bezoekers van exposities het beeld van betreedbare ruimten, die meestal door glasplaten en metaalplaten eigenlijk niet betreden kunnen worden.

Moderne sculpturen van Camill Leberer

Camill Leberer - Understand/Gehäuse

Soms speelt de kunstenaar met de mogelijkheden van de optische illusie en versterkt hij optische effecten met kleur en licht. Bij de aanblik van de sculpturen van Camill Leberer ziet de kijker overeenkomsten in de minimale kunst van Donald Judd en Sol LeWitt. De kunstenaar vindt zijn creatieve inspiratie en passie ook in het beschilderen van glas en ijzer in de vorm van groot formaat platen van deze materialen. De werken in deze vormen van schilderkunst kunnen forse afmetingen aannemen.

In 2007 vond met veel succes een expositie plaats met zijn kunstwerken in het Kunstmuseum Heidenheim. Ook in 2007 toonde het Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern veel van zijn recente strakke en speelse sculpturen in samenhang met kleurrijke schilderwerken. Bij de expositie hoort een rijk geïllustreerde tweetalige catalogus met veel informatie.

ISBN 978 3 86678 072 9, “Camill Leberer - Unterstand / Gehäuse”, Brigitte Deppert en Rene Hirner, Kerber Verlag, 2007, 71 pagina’s.

Kunstmuseum Heidenheim, Marienstrasse 4, D-89518 Heidenheim, www.kunstmuseum-heidenheim.de

Museum Pfalzgalerie Kaiserslautern, Museumsplatz 1, D-67657 Kaiserslautern, www.pfalzgalerie.de.


Gerelateerde artikelen