Fantastische werelden door surrealistische kunstwerken

9 november 2014

Hoe een geweldige nieuwe kunststroming in 1924 tot ontwikkeling is gekomen is op een geweldige wijze in beeld gebracht in de kunstexpositie “Phantastische Welten”. De expositie toont de surrealistische en de symbolistische kunst zoals die door kunstkenner en nestor André Breton in het jaar 1924 voor het eerst werd beschreven als een creatieve methode.

Fantastische werelden door surrealistische kunstwerken

Phantastische Welten

Het surrealisme is echter niet meer beperkt tot de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw, maar heeft een grote invloed laten zien op de rol en de inhoud van moderne kunst. De droom en psyche van de schilder vormen een ideale combinatie voor geweldige kunstwerken. Dalí is daar een bijzonder voorbeeld van. De kunstwerken van Dalí en andere bekende kunstenaars werden steeds complexer en absurder. Maar het is juist René Magritte die liet zien dat een eenvoud in de voorstelling veel ruimte overlaat aan fantasie en waardering van de toeschouwer.

In het concept van de reizende expositie hebben de samenstellers het werk van een aantal surrealisten bijeengebracht, waaronder de kunstenaars Edgar Ende, Uwe Lausen en Christine Weber. Zij en de anderen lieten zich inspireren door bekende kunstenaars. In januari 2011 werd met succes de expositie in het Museum Moderner Kunst in Passau beëindigd. Het concept zal volgend jaar opgebouwd worden in het Kunstmuseum Bayreuth. De catalogus geeft nu al een fascinerend voorproefje op originele kunstwerken en de toelichtingen erop.

ISBN 978-3-926538-72-7, “Phantastische Welten”, Axel Hinrich Murken, Verlag Murken-Altrogge, 2009, 128 pagina’s.


Gerelateerde artikelen