Satire in tekeningen van Friedrich Karl Waechter

11 november 2014

Friedrich Karl Waechter (1937-2005) mag terecht sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw meester van de satirekunst genoemd worden. Het unieke tekenwerk en de uitstraling ervan stond in 2011 centraal in de tentoonstelling “Friedrich Karl Waechter- Tekenkunst" in het Museum Haus Ludwig in Saarlouis (D). Uit de enorme nalatenschap van schetsen, tekeningen, cartoons, stripverhalen, spotprenten en ondertitels is een representatief geheel rondom de scheppingskracht van de kunstenaar ontstaan.

Satire in tekeningen van Friedrich Karl Waechter

Friedrich Karl Waechter

Veel van het werk voor het satiretijdschrift Titanic en uit zijn illustraties voor boeken voor jongeren en volwassenen was aanwezig in de expositie. Het totaal omvat ruim 150 werken uit zijn oeuvre. Na zijn grafische opleiding in de vijftiger jaren werden de eerste tekeningen in 1962 gepubliceerd in “Pardon” en zijn bekendheid nam snel toe. F.K. Waechter was een meester in de absurde beeldkunst. Zijn waardering voor de tekenkunst van Wilhelm Busch heeft hem geïnspireerd in zijn keuze voor onderwerpen en de wijze waarop het beeldverhaal vorm en inhoud kreeg.

De mooie en omvangrijke begeleidende catalogus, van een eerdere expositie in het Wilhelm-Busch-Museum, bevat de afbeeldingen van ruim 350 werken van de veelzijdige kunstenaar F.K. Waechter. De voorliefde voor erotiek en politiek is door meerdere prenten op voortreffelijke wijze weergegeven. Het kijken naar zijn werken en het verwerken van de indrukken is een prettige bezigheid. De catalogus biedt de lezer een perfecte mogelijkheid om ook te genieten van zijn werken in de huiselijke sfeer of om toe te passen in het onderwijs aan de kunstacademie of bij instituten. De kunstenaar werd meerdere malen met een bijzondere onderscheiding geëerd.

ISBN 978-3-7774-9095-3, “Friedrich Karl Waechter”, Gisela Vetter-Liebenow, Hirmer Verlag, 2009, 384 pagina’s.

Museum Haus Ludwig, Kaiser-Wilhelm-Strasse 2, D-66740 Saarlouis, www.saarlouis.de.


Gerelateerde artikelen