Paul Klee zorgde voor een specifieke stijl in de kunst

12 november 2014

Kunstschilder Paul Klee heeft in zijn werk een volkomen nieuwe beeld- en vormentaal ontwikkeld, die in de uitwerkingen ervan niet meer de echte zichtbare wereld representeren of weerspiegelen. Het zijn echter de oervormen als punt, lijn en vlak die de basis vormden voor zijn autonome en eigentijdse kunstzinnige werkelijkheid.

Paul Klee zorgde voor een specifieke stijl in de kunst

Paul Klee

Door zijn bijzondere stijl zijn de werken van Paul Klee uniek en direct herkenbaar. Een recent verschenen compacte biografie geeft een interessant en kunstzinnig beeld van de in Zwitserland geboren kunstenaar Paul Klee. Als 18-jarige besloot hij geen musicus maar schilder te worden en kreeg de opleiding in tekenen op de privéschool van Heinrich Knirr. In 1906 trouwt Klee en het paar gaat in München wonen. Daar schildert en tekent hij. In 1910 had hij zijn eerste solotentoonstelling in enkele steden in Zwitserland.

Zijn eerste werk is zeker beïnvloed door werken en stijlen van de kunstenaars Van Gogh en Cézanne. Door zijn reis met Macke naar Tunesië raakt hij volledig in de ban van het sterke licht en de helderheid van kleur door het volle zonlicht van de omgeving. Vanaf 1921 is hij verbonden aan het Bauhaus Weimar en Dessau. In 1933 woont de familie door omstandigheden in Zwitserland. In de laatste jaren van zijn leven tot in 1940 is er een grote productie van kunstwerken.

ISBN 978-3-499-50690-1, “Paul Klee”, Daniel Kupper, Rowohlt Verlag, 2011, 160 pagina’s.


Gerelateerde artikelen