Fascinerende details en de werking van onze hersenen

7 mei 2014

Het compacte en informatieve boekje “A portrait of the brain” geeft op duidelijke en leerzame wijze een introductie over de opbouw en werking van onze hersenen. Van deeltje tot deeltje, van atoom tot en met de psyche, van de orde en chaos, van de structuur en innerlijke gecompliceerde bouw, bericht de auteur.

Fascinerende details en de werking van onze hersenen

A portrait of the brain

Met tekeningen en illustraties krijgt de lezer een volledig en aantrekkelijk beeld van onze hersenen en maakt kennis met de drie belangrijkste onderdelen van de mens: het lichamelijke systeem, levende systeem en bewustzijn.

Deze driedeling komt regelmatig terug in de beschouwingen over het functioneren van de mens. Ook sprak Hippocrates over de drieluik “patiënt, dokter en kwaal”. De hersenen zijn bij elk menselijk handelen betrokken, zoals bij verdriet, bezorgdheid en verslagenheid naast verlangen, fantasie en vreugde. Veel informatie is verkregen door experimenten en gesprekken met de vele patiënten over hun kwalen, ziekten en gevoelens. Opvallend is de opmerking dat veel patiënten helemaal geen patiënt zijn, maar voor een symptoom de dokter raadplegen. Met de bijdragen over de ziel, DNA, verraad, neuraal netwerk en andere merkwaardige onderwerpen is er een zeer interessante studiebron beschikbaar voor psychologen, filosofen, hersenspecialisten en voor geïnteresseerden in ons brein. Een verklarende woordenlijst sluit het boek af.

ISBN 978-0-300-15831-1, “A portrait of the brain”, Adam Zeman, Yale University Press, 2009, 246 pagina’s.


Gerelateerde artikelen