Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (67)

20 april 2025

De focus van het boek ligt op de ontwikkeling, het ontstaan van de elektronenmicroscoop en het bijbehorende vakgebied van elektronenmicroscopie in Duitsland - vanaf het begin van de vroege jaren dertig tot in de jaren zestig. De bijdragen van elektrotechnisch ingenieur en prijswinnaar van de Nobelprijs voor Natuurkunde in het jaar 1986, Ernst Ruska, vormen een biografische rode draad in dit voortreffelijk leer- en leesboek. Onder de subtitel “Siemens, AEG en het ontstaan van de elektronenmicroscoop” vinden lezers boeiende en verbazingwekkende details van een harde strijd tussen concurrerende en strijdende firma’s in een sterk staatsrechtelijk veranderde Duitsland na 1945.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (67)

Pioniers in de geneeskunde

Het interessante onderwerp is besproken in negen samenhangende hoofdstukken. Aan het geheel gaan het voorwoord en de inleiding vooraf. De fascinerende wetenswaardigheden sluiten af met onder andere een literatuur- en documentenoverzicht, een onderwerpen- en een personenregister. In het voorwoord beschrijft de auteur de wonderlijke strijd van de leiding bij AEG om als eerste een zogenoemde “supermicroscoop” te realiseren.

Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (67) - 2 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (67) - 3 Filatelistische aandacht voor: Alexander Fleming (67) - 4

Daarvoor werd een felle woorden- en geschriftenstrijd aangegaan met concurrent Siemens. AEG wilde het verlenen van patenten op door Siemens ingediende aanvragen verhinderen. Verschillende door Siemens gebruikte onderdelen werden eerder uitgevonden en ontwikkeld in collegiale samenwerking van de onderzoeksinstituten van AEG en Siemens. We spreken dan van een periode in de jaren dertig van de 20e eeuw. De strijd tussen de twee giganten liep zelfs ver door in de naoorlogse periode. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen