Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (6)

14 augustus 2023

In het kleurrijke geïllustreerde boek “Das Buch der Farben” belicht waarnemings- en kunstpsycholoog Max J. Kobbert de fascinerende wereld van kleur vanuit alle denkbare situaties en richtingen. Hij gaat daarbij in op aspecten uit de natuurkunde, chemie, biologie, psychologie en hersenonderzoek, waardoor er aan het eind van het boek geen vragen meer overblijven.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (6)

Johann Wolfgang von Goethe

Het informatieve en representatieve boek begint voor de lezer op een actieve wijze. De lezer wordt gevraagd een experiment met kleurervaring en -beleving te doen. Daarna volgen er 22 compacte hoofdstukken waarin de auteur telkens een element uit de wereld van kleur behandeld, te beginnen met het bespreken van de historie van pigmenten en herkomst van natuurlijke pigmenten.

Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (6) - 2 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (6) - 3 Filatelistische aandacht voor: Johann Wolfgang von Goethe (6) - 4

In het derde hoofdstuk bespreekt de auteur kleur als een vorm van energie, gaat daarbij in op het werk van Newton en Goethe en eindigt met het klassieke gloeilicht. In volgende hoofdstukken maakt de lezer kennis met het verschijnsel van het elektromagnetische spectrum en het gedeelte daarin dat gereserveerd is voor het zichtbare licht, met het feit dat wij kunnen zien en het ontstaan van kleur uit natuurlijk licht en kunstlicht en leuke heldere en compacte experimenten. Door verrassende verklaringen over pigmenten, polarisatie, kleurmenging en fluorescentie worden lezers enorm geprikkeld om bij de les te blijven. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen