Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (33)

24 juni 2024

Met “persoonlijke” teksten van Escher kregen bezoekers een inleiding over het specifieke thema in de betreffende zaal, een aantal afbeeldingen van zijn werken en vooral opdrachten om ter plaatse uit te voeren. Door vooraf te vragen naar dit leerzame “reisboekje” konden ook ouders en grootouders extra plezier beleven aan het bezoeken van de expositie. De eerste vraag ging al meteen over het zelfportret van Escher. De tweede over zijn jeugd en het maken van een linoleumsnede.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (33)

In zaal drie vertelde hij over zijn voorkeur om kunstenaar te worden en maakten bezoekers kennis met vlakverdelingen en symmetrie. De vierde zaal liet zien hoe Escher genoot van het Italiaanse landschap en de vergezichten op dorpen. In 1924 trouwde hij Jetta. Bij zaal vijf was de Escherstudio ingericht waar je een selfie kon maken in een spiegelende bol. Het digitale plaatje werd verstuurd naar het opgegeven emailadres. In zaal 5 genoten bezoekers van de boeiende landschappen en dorpsgezichten.

Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (33) - 2 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (33) - 3 Filatelistische aandacht voor: Optische & Visuele Illusies (33) - 4

Zaal zes liet tekeningen en prenten zien, die Escher in Rome tekende. In zaal zeven hingen zijn meest beroemde werken, met het begoochelde beeldspel van de “Meta-morphose II”. Ook zijn spel met trappen in onmogelijke constructies en een begoochelend perspectief is intrigerend om te zien, om te doorgronden en te genieten. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-625-8275-0, “Escher op reis”, Federico Giudiceandrea, WBooks, 2018, 192 pagina’s. Fries Museum, Wilhelminaplein 92, 8911 BS Leeuwarden, www.friesmuseum.nl.


Gerelateerde artikelen