Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (10)

24 februari 2024

Het magische vlekje in het midden van de illusionistische en merkwaardig gebouwde constructie van het door M.C. Escher ontworpen en getekende grafische werk “Prentententoonstelling” (1956) houdt de gemoederen van wiskundigen en kunstliefhebbers flink bezig. Het vlekje heeft de graficus gevuld met gegevens over de productie ervan. De vraag van wiskundige Hendrik Lenstra of er iets schuil gaat achter de witte vlek is uiteindelijk op een uitgebreide wetenschappelijke grondslag be-antwoord.

Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (10)

Verdwijnpunt Prentententoonstelling van M.C. Escher opgelost

Om de leerlingen van het vwo en andere belangstellenden voor wiskunde en wiskundige toepassingen op basis van opgebouwde wiskundige kennis ook mee te nemen naar het ‘raadsel’ van het vlekje, heeft docent Rick Vooys een zeer interessante combinatie van invalshoeken gekozen. Hij gebruikt daarvoor begrijpelijke wiskundige gereedschappen, vertelt over het Droste-effect, geeft een analyse van het Escherrooster en behandelt het begrip conformiteit in de wiskunde.

Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (10) - 2 Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (10) - 3 Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (10) - 4

De leerlingen worden telkens geprikkeld om ook zelf aan de slag te gaan met ontwerpen en ervaren. Zelf heeft de auteur ervaring opgedaan vanuit zijn scriptie over hetzelfde onderwerp. Een praktische benadering is als resultaat weergegeven in uitgave 60 van de Zebrareeks. Namens Hans de Rijk (1926-2021) schreef zijn dochter een indrukwekkend persoonlijk verhaal over de contacten met M.C. Escher als inleiding. Een uitgave voor fans van M.C. Escher!

ISBN 978-90-5041-185-1, “Verdwijnpunt Prentententoonstelling van M.C. Escher opgelost”, Rick Vooys, Epsilon Uitgaven, nr. 60, 2020, 60 pagina’s.


Gerelateerde artikelen