Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (5)

19 februari 2024

Ontwerpers van reclame-uitingen, verpakkingen en tijdschriften grepen in de afgelopen maanden meerdere malen naar een ontwerp waarin een Droste-effect is verwerkt voor het sieren van de titelpagina van tijdschriften. Recent vonden wij met enig geduld en speurzin in tijdschriftenschappen zowaar drie Nederlandse publicaties waar op de titelpagina het grappige optische beeldeffect van herhaling is aangebracht. Dankzij de kunst en mogelijkheden van digitale beeldbewerkingen is het mogelijk om snel dat bijzondere effect te realiseren.

Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (5)

met Pseudo-Droste-effecten

Voor verzamelaars van tijdschriften met een titelpagina die voorzien is van het unieke Droste-effect een mogelijkheid om de collectie aan te vullen. Voor de lezers van de nieuwsbrief Optische Fenomenen is als visuele service ook de titelzijde van het beroemde Italiaanse tijdschrift met de iconische titel “Droste Effect” afgebeeld. De ontwerper van de titelpagina bedacht een variant op het bekende Droste-meisje met in haar handen een dienblad, waarop een blikje cacao en een cacaobeker staan afgebeeld.

Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (5) - 2 Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (5) - 3 Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (5) - 4

Bij het bekijken van het blikje cacao ziet de kijker dat op het blikje dezelfde situatie is afgebeeld. Daardoor is er weer een blikje te zien, waarop ook weer de eerdere situatie is afgebeeld en dat tot in het oneindige. Teken- en druktechnisch is een oneindig kleine tekening niet realiseerbaar. Alleen met de digitale ontwerp- en tekentechniek is wel veel bereikbaar en zichtbaar te maken. In de litho “Prentententoonstelling” van graficus M.C. Escher is het midden vlak van de prent wiskundig geanalyseerd en met hulp van een computerprogramma uitgewerkt.

In verschillende tijdschriftartikelen en educatieve publicaties is de wijze waarop de onderzoekers het door M.C. Escher niet verder teken technisch ingevuld vlak wel hebben ingevuld, digitaal uitgewerkt. Ontwerpers van postzegels laten zich ook regelmatig verleiden tot het uitwerken van plaatjes met het Droste-effect. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen