Kunstenaars laten zich vaak boeien door Escher’s kunst

9 november 2023

Auteur en kunstenaar Paul Heusinkveld keek in de zomer van 1976 voor het eerst naar een prent van graficus M.C. Escher en was meteen stomverbaasd. De visuele speeltuin boeide hem als iets dat hij ooit had gezien; het was fenomenaal intrigerend en sprak enorm tot zijn verbeelding. Nadat hij Escher had ontdekt, raakte hij op dezelfde manier gefascineerd door de kunst van Oscar Reutersvard.

Kunstenaars laten zich vaak boeien door Escher’s kunst

Mindscapes

Zijn minimalistische stijl brengt complexe kwesties in drie dimensies over die op echte 3D-objecten lijken, maar in feite onmogelijke objecten zijn die fysiek toch niet kunnen bestaan. Zijn fascinatie voor het werk van Escher en Reutersvard inspireerde hem om zelf visuele situaties te creëren, waarbij hij zich richt op 3D-tekeningen. Deze artistieke inspanningen groeiden uit tot het grafische werk dat hij Mindscapes noemt.

Zijn uitingen zijn verzonnen maar kunnen ook echte objecten en plaatsen zijn waar onze geest in kan ronddwalen. Hierin ligt een avontuur in de driedimensionale ruimte en optische illusies, van hoe onze geest de visuele input van onze ogen waarneemt en verwerkt. De voormalige ambassadeur Pete Hoekstra zei over de kunst van Paul Heusinkveld het volgende: “Amerikaanse kunst die doet denken aan M.C. Escher, een Nederlandse kunstenaar waar Amerikanen van genieten. Paul Heusinkveld slaat opnieuw een brug in de sterke Amerikaans-Nederlandse relatie. Samen zijn we altijd beter.”

Kunst, ambacht en wiskunde komen samen in deze opvallende picturale puzzels. In zijn boekwerkje laat Paul, veelal in samenwerking met twee andere kunstenaars, de lezer genieten van een spel tussen waarneming en geest.

ISBN 978-0-9908901-4-0, “Mindscapes”, Paul Heusinkveld, Mindscapes Press, 2021, 64 pagina’s.


Gerelateerde artikelen