Museum Huis van het boek laat Eschers ex librissen zien (2)

26 augustus 2023

Dit iconische boek en meerdere houtblokken staan centraal in de expositie. Het museum verwierf in de loop der jaren uit verschillende bronnen belangrijke archivalia van Maurits C. Escher. De houtblokken, clichés en correspondentie rond de publicatie ‘Regelmatige vlakverdeling’ zijn afkomstig uit het archief van de uitgever, de bibliofiele Stichting De Roos.

Museum Huis van het boek laat Eschers ex librissen zien (2)

Museum Huis van het boek

Dit dossier kon worden aangevuld met verdere correspondentie, tekeningen en schetsen uit het archief van de vormgever van het boek, Aldert Witte. Daarnaast beheert museum Huis van het boek de gehele collectie en handbibliotheek van Eugène Strens. Deze verzamelaar en grafiekkenner gaf M.C. Escher opdracht vier nieuwjaarswensen te maken.

In de expositie worden naast correspondentie en andere archivalia, de originele tekeningen getoond die Maurits C. Escher voor deze opdracht maakte. Eugène Strens had naast veel origineel, ook veel secundair materiaal van en rond Escher verzameld. Museum Huis van het boek beheert zijn gehele collectie en handbibliotheek en is daardoor een van de Haagse instellingen met werk van Escher in de kerncollectie.

Museum Huis van het boek laat Eschers ex librissen zien (2) - 2 Museum Huis van het boek laat Eschers ex librissen zien (2) - 3 Museum Huis van het boek laat Eschers ex librissen zien (2) - 4
Nog twee ingewikkelde ontwerpen van Escher uit 1949 voor de Nederlandse PTT. Binnen de internationale officiële filatelie zijn er ook postzegels verschenen waarop ontwerpen van Escher zichtbaar. Ter ere van zijn 100e geboortedag verscheen in ons land een zegel met een portret van Escher. De oorspronkelijke Metamorfose van Escher is ooit aangebracht op meerdere wanden van het hoofdpostkantoor in Den Haag. De derde postzegel geeft daar een beeld van.

Het is nog even wachten op de opening van de expositie “De onbekende Escher”. Een eerder bezoek aan Den Haag is zeker aan te bevelen om maar weer eens uitgebreid kennis te maken met veel kunst van Escher is andere omgevingen en andere opstellingen binnen de museale ruimten en op vele plaatsen in Den Haag op verschillende gebouwen en reclameborden.

Museum Huis van het boek, Prinsessegracht 31, 2514 AP Den Haag, www.huisvanhetboek.nl.


Gerelateerde artikelen