Eschers oeuvre inspireerde andere bekende kunstenaars

7 augustus 2023

Onmogelijke constructies, begoochelende metamorfoses en merkwaardige architectuur. Dit zijn enkele voorbeelden van de favoriete thema’s van M.C. Escher die tot op de dag van vandaag in onze huidige cultuur en hedendaagse kunst nog veelvuldig aanwezig zijn. In de najaarsexpositie “Net als Escher” laat Escher in Het Paleis zien hoe deze thema’s in de hedendaagse kunst vertegenwoordigd zijn.

Eschers oeuvre inspireerde andere bekende kunstenaars

Net als Escher.

Met kunstwerken bevragen hedendaagse bekende kunstenaars en ontwerpers als Damien Hirst, Iris van Herpen, Carlijn Kingma en Chris Ofili elkaar en dagen ze het gedachtegoed van Maurits Cornelis Escher uit. In “Net als Escher” laat het museum vanaf 3 november 2023 tot en met 24 maart 2024 beroemde Escherthema’s als visuele en optische illusie, reflectie, natuur en onmogelijke architectuur tot leven komen aan de hand van eigentijdse kunst.

Door een spannende mix van werken van meer dan 30 nationale en internationale kunstenaars laat het museum zien hoe actueel en confronterend de thema's van Escher nog steeds zijn en hoe zijn werk doorleeft en evolueert in de moderne cultuur. Het uitdagen van de kijker was de drijfveer van M.C. Escher, en juist dit uitdagen ligt aan de basis van de tentoonstelling. Elk werk gaat een verrassende ontmoeting aan met de prenten van Escher.

Eschers oeuvre inspireerde andere bekende kunstenaars - 2 Eschers oeuvre inspireerde andere bekende kunstenaars - 3 Eschers oeuvre inspireerde andere bekende kunstenaars - 4
Afb. Het gebouw van Escher in Het Paleis in Den Haag.

Aan de expositie werken onder andere ook mee de kunstenaars Alexander McQueen, Koos Breukel, Gijs Van Vaerenbergh, Raquel Maulwurf, Jan Taminiau, Hans Op de Beeck, Ruri Matsumoto, Maria Roosen, Annemarie Petri, Studio Lennarts & De Bruijn, Popel Coumou, Stéphane Couturier, Marwan Bassiouni, Sybren Renema, Susanna Inglada, Nazif Lopulissa, Satijn Panyigay, Henri Jacobs, Ishraq Zraikat, Helena van der Kraan en Jelle Korevaar.

De tentoonstelling “Net als Escher” vindt plaats ter ere van het Escherjaar 2023. Dit jaar is het 125 jaar sinds de geboorte van M.C. Escher, wat in heel Den Haag uitgebreid gevierd wordt met allerlei tentoonstellingen, evenementen en citydressing. Kijk voor info op www.escher2023.nl. Bron: Persbericht Marcom.


Gerelateerde artikelen