Net zo beroemd worden als graficus Maurits C. Escher (2)

27 mei 2023

Het geheel van de inhoud van de gesprekken, samen met de verzamelde gegevens vanuit raadplegingen van beschikbare literatuur en kunstboeken over zijn oudoom zijn door Joris Escher samengebracht in zijn eerste publicatie “Escher worden”. Het is een prachtige literaire nonfictie geworden over het verloop van de ingeslagen richting van de jonge M.C. Escher op weg naar de beroemd geworden positie van een graficus met een erkenning voor zijn gerealiseerde oeuvre en geschreven door zijn achterneef.

Net zo beroemd worden als graficus Maurits C. Escher (2)

Escher worden

De lezer krijgt een beeld over die lange weg naar erkenning voor het prachtige werk dat hij heeft weten te realiseren. In de voetsporen van M.C. Escher wordt de lezer meegevoerd van Haarlem naar Italië, van Japan en China naar Canada, en van Spanje terug naar Baarn. Joris Escher leert zelf houtsnijden, tekent op de plaatsen waar zijn oudoom heeft getekend en vindt talloze nog onbekende verhalen, vreugdes, vriendschappen en verbanden uit Eschers leven. Door de ogen van M.C. Escher beleven de lezers zijn ontwikkeling van jongeman tot graficus, kunstenaar en ten slotte tot de Escher die we allemaal kennen in het boeiende en onderhoudende boek “Escher worden”.

De auteur heeft zijn vertellingen en de beschrijvingen van feiten en gebeurtenissen verdeeld over vier hoofdstukken en gaf ze de titels: “Mauk worden”, “Graficus worden”, “Kunstenaar worden” en “Escher worden” en tussen de hoofdstukken door treft de lezer drie “Rimpelingen” aan. Het zijn de getuigenissen van persoonlijke ervaringen en weergaven van gesprekken. Joris Escher heeft met zorg en enthousiasme het boek geschreven. Interessant is de eenvoudige voorstelling van de stamboom van de familie Escher. Voor alle fans van Escher een geweldig leesbaar document.

Net zo beroemd worden als graficus Maurits C. Escher (2) - 2 Net zo beroemd worden als graficus Maurits C. Escher (2) - 3
Een portret van Escher bij één van zijn vlakverdelingen en zijn beroemde hand met de bol.

ISBN 978-90-450-4798-0, “Escher worden”, Joris Escher, Uitgeverij Atlas Contact, 2023, 368 pagina’s, € 27,99.


Gerelateerde artikelen