Net zo beroemd worden als graficus Maurits C. Escher (1)

26 mei 2023

Als een volledige verrassing vinden Joris Escher en zijn zusje in een zwarte lakdoos vol met ivoren driedimensionale puzzels en doosjes met schuifdeksels, twee opgevouwen velletjes overtrekpapier, met tekeningen van oplossingen van puzzels en ondertekenend met de initialen “M.C.E.”. Bij velen bekend als het monogram van M.C. Escher. Hij was hun oudoom en zij achterneef en -nicht van de beroemde graficus Maurits Cornelis Escher.

Net zo beroemd worden als graficus Maurits C. Escher (1)

Escher worden

De negentiende-eeuwse Chinese lakdoos heeft de vader van Maurits in 1878 meegenomen uit Japan en was al jarenlang in het bezit van de vader van Joris. Joris Escher wilde eigenlijk vanaf dat moment meer te weten komen over het leven en werk van zijn inmiddels beroemd geworden oudoom, die in de familie ook Mauk werd genoemd. Deze bijzondere vondst deden hij en zijn zus in 2009 kort na het overlijden van hun vader Nol Escher (1931-2009).

De wens om zijn kennis over feiten, gebeurtenissen en allerlei bijzonderheden over en uit het leven van zijn oudoom in een verhaal om te zetten kwam in een stroomversnelling na zijn uitgebreide bezoek aan de grote Eschertentoonstelling in Leeuwarden ter gelegenheid van de aandacht voor de 120e geboortedag van Maurits C. Escher (1898-1972) in het Friesmusem in 2018. Als kind geeft Joris aan zich Maurits te herinneren na een bezoek met zijn ouders naar hem in het verzorgingstehuis Rosa Spier Huis in Laren.

Joris kan zich ook verschillende tekeningen van Escher herinneren, die aan de muur hingen in de werkkamer van zijn vader. Al die herinneringen en ervaringen bij het aanschouwen van de prachtige en perfect opgebouwde expositie in het Fries-museum deed hem toch besluiten om een boek over te schrijven over de beroemde graficus. Joris zocht vele personen op die hun kennis en ervaringen over en met de graficus met hem wilde delen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-450-4798-0, “Escher worden”, Joris Escher, Uitgeverij Atlas Contact, 2023, 368 pagina’s, € 27,99.


Gerelateerde artikelen