De magie van eeuwenoude islamitische vlakverdelingen

11 juli 2023

In de Zebra-reeks verscheen uitgave 66 en dat juist in het Escherjaar 2023, onder de inspirerende titel “Islamitische Meetkundige Patronen”. Onder de benaming meetkundige vlakverdelingen zijn onze lezers verwend met de prachtige begoochelende patronen van M.C. Escher. Maar erg ruim in de tijd gezien voordat Escher zich liet inspireren door machtig mooie en fascinerende geometrische vlakverdelingen, tijdens zijn bezoeken aan het Alhambra in het Spaanse Granada, bestonden deze patronen al.

De magie van eeuwenoude islamitische vlakverdelingen

Islamitische Meetkundige Patronen

In het Zebra-boekje 66 geeft de auteur een zeer mooi en fascinerend overzicht van de geheimen achter een eeuwenoude ontwerptraditie. Daartoe zet hij alle lezers (leerlingen, studenten en ouders) direct aan de slag. Hoe de ontwerpen van meetkundige patronen op moskeeën, op tombes, maar ook in de heilige boeken uit islamitische culturen zijn te vinden, legt de auteur met veel toewijding en deskundigheid met voorbeelden, details en door het zelf uitvoeren van opdrachten uit. Hij analyseert als het ware hoe men dat zou kunnen hebben gedaan.

Al snel wordt er zelf ontworpen en ontstaan er creatieve patronen. De meegeleverde geofractor, een speciaal voor dit doel ontworpen instrument, helpt de leerling. De auteur is inmiddels expert op het gebied van deze meetkundige patronen en laat aan de hand van eigen foto’s de schoonheid ervan zien. Voor ouders van de leerlingen een leuke publicatie om zelf patronen te ontdekken in eigen land of in verre vakantielanden.

ISBN 978-90-5041-196-7, “Islamitische Meetkundige Patronen”, Goossen Karssenberg, Epsilon Uitgaven, 2023, 68 pagina’s + geofractor, € 10.


Gerelateerde artikelen