Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (8)

22 februari 2024

In de belangstelling staan tevens de symmetrische boom van Pythagoras, waardoor ook de bekende Belgische kunstschilder Jos de Mey zich in zijn aantrekkelijke en fascinerende kunstwerken liet inspireren. In de nabeschouwing van het leerboekje uit de Zebra-reeks voor leerlingen van het VWO en andere belangstellenden voor de wiskunde en wiskundige toepassingen is er tevens aandacht voor het baanbrekende werk van de Franse/Poolse wiskundige Benoît B. Mandelbrot (1924-2010).

Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (8)

met schijn-Droste-effect

Hij is grotendeels verantwoordelijk voor de hedendaagse interesse in fractals en liet zien dat fractals op een groot aantal verschillende terreinen kunnen worden toegepast, zowel in de wis- als in de natuurkunde. Zijn onderzoek bouwt voort op het voorafgaande werk van Gaston Maurice Julia. De computer en speciale software hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de wiskunde over fractals. Het is nu mogelijk om structuren zichtbaar te maken waarvan wij de aanwezigheid niet zouden vermoeden. (Wor4dt vervolgd).

Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Droste-effect (8) - 4

ISBN 978-90-5041-0687, “Fractals”, Igor Hoveijn en Jan Scholtmeijer, Epsilon Uitgaven, 2004 (2e druk), 58 pagina’s.

Voor de postzegelverzamelaars zal het fenomeen van fractalen zeker aanleiding kunnen zijn om te speuren naar bijbehorende postzegels tijdens postzegelbeurzen, verenigingsdagen en bij de reguliere postzegelhandelaren.


Gerelateerde artikelen