Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (26)

7 mei 2024

Het begin van de eerste wereldoorlog is voor Max Ernst een schokkend moment. In zijn werk is dat duidelijk herkenbaar. Het is tevens het begin van vriendschap met Hans Arp, maar ook een militaire diensttijd van vier jaar. Zijn ontwikkeling als kunstenaar heeft op bescheiden schaal kunnen plaatsvinden. Na zijn ontslag van de dienstplicht kwam zijn kunstzinnige ontwikkeling versneld op gang en nam hij deel aan verschillende Dada-exposities.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (26)

Geschiedenis van het surrealisme

In 1921 maakte hij in Keulen kennis met Paul en Gala Eluard. Zijn belangstelling voor Frankrijk werd direct geactiveerd en Max Ernst vertrok naar Parijs, alwaar hij bijna 20 jaar verbleef. Door een nieuwe oorlog vluchtte hij naar Amerika en ging in New York werken. Vanaf 1953 woonde Ernst weer in Frankrijk. In zijn geboortestad Brühl (D) werd er niet zo enthousiast gedaan over een wens voor een retrospectief met het werk van Ernst en voor een museum met permanente opstellingen.

Uiteindelijk is er een museum gekomen in Brühl, de geboortestad in de omgeving van Keulen. De expositie in Schwäbisch Hall gaf bezoekers een inspirerend beeld over zijn veelzijdigheid. De dikke bijbehorende catalogus is een waardevol document over een specifiek deel van de kunst van Ernst in zijn creatieve oeuvre. Een magnifiek boek voor de kunstliefhebbers. (Wordt vervolgd).

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (26) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (26) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (26) - 4

ISBN 978-3-89929-165-0, “Albtraum und Befreiung - Max Ernst in der Sammlung Würth”, Werner Spies en C. Sylvia Weber, Swiridoff Verlag, 2009, 368 pagina’s.

Over Max Ernst zijn meerdere publicaties gemaakt en beschikbaar. Bezoek ook de Kunsthalle Würth, Lange Straβe 35, D-74523 Schwäbisch Hall en kijk ook op www.kunst.wuerth.com.


Gerelateerde artikelen