Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (25)

6 mei 2024

Binnen de surrealistische kunststroming neemt Max Ernst met zijn kunstuitingen een voorname plaats in. Door een vroege belangstelling van de Kunsthalle Würth voor werken van Ernst wist dit museum al snel een aantrekkelijke collectie op te bouwen. Met meer dan 300 expositiestukken mag de kunstcollectie Würth zich met trots als één van de omvangrijkste Ernst-collecties in de wereld noemen. In de privé collectie bevinden zich olieverfschilderijen, collages, beeldhouwwerken, grafiek, tekeningen, boekillustraties en sculpturen.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (25)

Geschiedenis van het surrealisme

Aan de collectie met kunst van Max Ernst (1891-1976) is jarenlang gewerkt door de intense samenwerking tussen verzamelaar Reinhold Würth en kunstexpert Werner Spies, die hem telkens met raad en daad terzijde stond. Het resultaat van dit werk werd uitgebreid getoond in de expositie “Albtraum und Befreiung” in 2010 in de Kunsthalle Würth. De kern van deze Max Ernst-verzameling wordt gevormd door een unieke collectie aan boeken, grafisch werk, kunstmappen en tekeningen waaraan de kunstenaar zijn creatieve inspiraties heeft gegeven.

Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (25) - 2 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (25) - 3 Filatelistische aandacht voor: Salvador Dalí (25) - 4

Zijn kunst omvat een breed grenzeloos scheppend universum. Zijn kunst is voornamelijk te plaatsen in het Dadaïsme en Surrealisme. Als kunstenaar is Max Ernst een autodidact, die van 1909 tot 1914 filosofie studeerde in Bonn. Hij sloot vriendschap met kunstschilder August Macke en had interesse om samen te werken met een groep expressionisten. In de begintijd van zijn kunstzinnige interesses gaf het werk van schilder Caspar David Friedrich hem creatieve inspiratie. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen