Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (8)

23 oktober 2023

De Israëlische kunstenaar, kunstschilder en beeldhouwer Yaacov Agam woont en werkt al vele jaren in Parijs. Met zijn opvallende en kleurrijke kunstwerken bouwde hij een internationale bekendheid op en worden zijn kunstwerken bijzonder gewaardeerd. Van hem zijn er momenteel geen grote exposities, maar zijn werken zijn wel te zien in galerijen, in openbare binnen- en buitenruimten in de vorm van sculpturen, maken deel uit van vaste collecties in vele bekende en minder bekende musea en zijn ook te bewonderen in het Yaacov Agam Museum of Art in Rishon LeZion (nabij Tel Aviv).

Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (8)

Geschiedenis van de op-art

Over zijn kunstzinnige leven en werk geeft het kunstboek “Agam - Beyond the Visible” een fascinerende beschouwing. Zijn oeuvre aan kinetische en optische driedimensionale kunstwerken, sculpturen en installaties zijn alle beschrijvingen het lezen meer dan waard. Yaacov Agam werd in 1928 in een dorp ten zuiden van Tel Aviv geboren. Het woongebied stond in die tijd onder Brits gezag en het leven was zwaar. Zijn wens om kunstenaar te worden werd snel duidelijk door zijn creatieve interesse in een opleiding aan de kunstacademie Jerusalem.

Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (8) - 2 Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (8) - 3 Filatelistische aandacht voor: Victor Vasarely (8) - 4

Hij leerde buiten de school en door zijn visuele experimenten meer dan in de klas. Op 17-jarige leeftijd kwam hij terecht in een Brits interneringskamp en kreeg gelegenheid om zich te vormen als tekenaar. Al op jonge leeftijd reist hij door Europa om zich in 1951 in Parijs te vestigen. Met een schat aan kunstzinnige aantekeningen en ideeën is hij toen gestart aan de bouw van een toekomst in de kunst. Met studies in onder andere Zürich en gesprekken met Johannes Itten en Max Bill werd Agam ook enthousiast voor de grondbeginselen van de leer van het Bauhaus. Met Bill raakte hij bevriend.

Yves Klein werd zijn eerste vriend in Parijs en zij beleefden de kunst op een intense wijze. Helaas overleed zijn vriend Klein op 34-jarige leeftijd in 1962. Yaacov Agam droeg op belangrijke wijze bij aan de ontwikkeling van beweging en tijd in de kunst. Met de prachtige creaties van kinetische kunst, kunst die beweegt en verandert, veroorzaakte Agam een versnelde doorbraak van de introductie van de tweede en derde dimensie en de integratie van de vierde dimensie in de kunst. Als onbekende kunstenaar van 25 jaar kreeg Yaacov Agam zijn eerste solo-expositie in Parijs in 1953. Het werd met stip één van zijn succesvolste exposities, met tevens een goed verkoopresultaat. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen