Wonderlijke verfspatten op natuurlijke wijze gevormd

14 oktober 2023

“De afbeelding met twee vlekken is niet kunstmatig gemaakt, maar op natuurlijke wijze tot stand gekomen. Noch potlood, noch penseel tekenden de contouren en vulden de inhoud in. Voor het inkleuren werd ook geen kleurstof gebruikt. Het waren twee kleurloze vloeistoffen die op het vloeipapier met elkaar in contact zijn gekomen en samenkwamen om dit beeld te vormen. Geen enkele schilder, zelfs de zon niet, is in staat hetzelfde te produceren. De creatieve kracht van deze beelden noem ik het educatieve instinct van materialen”.

Wonderlijke verfspatten op natuurlijke wijze gevormd

Een tekst uit 1866 van chemicus F.F. Runge. Wij kwamen deze unieke publicatie op het spoor en willen onze lezers daarvan op de hoogte brengen van deze door F.F. Runge ontdekte chemische werking van vele vloeistoffen. Het boek bevat tientallen voorbeelden van de eindresultaten van het samenbrengen van twee of zelfs meerdere chemische stoffen met eenmalige wonderlijke en kleurrijke vlekken. Alle gepresenteerde voorbeelden zijn uitgebreid toegelicht door de auteur.

Wonderlijke verfspatten op natuurlijke wijze gevormd - 2

ISBN 978-3-88221-936-4, “Der Bildungstrieb der Stoffe”, Friedlieb Ferdinand Runge, MSB Matthes & Seitz Verlag, 2014, 116 pagina’s.


Gerelateerde artikelen