Filmmuseum Düsseldorf in een literaire beschouwing

30 juli 2014

In een nieuwe serie publicaties over de musea in Düsseldorf verscheen een deel over het Filmmuseum. In deze serie geven gerenommeerde Duitstalige auteurs een aanschouwelijk beeld in tekst en plaatjes over hun indrukken van het betreffende museum, nadat zij na een rondgang door het gebouw en langs de collecties zich een beeld gevormd hebben.

Filmmuseum Düsseldorf in een literaire beschouwing

Museumsschreiber - Filmmuseum Düsseldorf

In dit eerste boekje in onze reeks beoordelingen van de eindresultaten gaat de auteur in op het verschijnsel licht in al haar verschijningsvormen en in alle eeuwigheid. Voor ons als mensen heeft eeuwigheid al snel alles te maken met filosofie, het goddelijke of is zelfs esoterisch te noemen. Maar licht is nu juist het hoofdbestanddeel van een filmmuseum en de beeldtechnieken die daarin zijn te zien en te beleven. Lezers van het kleine boekje krijgen na de mooie filosofische benadering van het licht een fascinerende indruk van de historische apparaten en beeldtechnieken en -scènes in dit belevingstheater van licht en kleur, schaduwen en grandioze filmattributen. Ook de allereerste historische apparaten voor het laten bewegen van afzonderlijke plaatjes, die daardoor een film vormen, kunnen van dichtbij bekeken worden. De bezoekers zien nagebouwde en modellen van coulissen uit beroemde Duitse films. Na het lezen van dit leuke onderhoudende boekje zal elke lezer een bezoekje willen brengen aan de collectie in het museum.

ISBN 978-3-934268-59-3, “Museumsschreiber - Filmmuseum Düsseldorf”, Liane Dirks, Verlag XIM Virgines, 2009, 46 pagina’s.

Filmmuseum Düsseldorf, Schulstraβe 4, D-40213 Düsseldorf, www.duesseldorf.de/kultur/filmmuseum.


Gerelateerde artikelen