Spraakmakende kunst van de pop artist Andy Warhol

22 juli 2014

Als één van de allereerste kunstenaars ter wereld wist Andy Warhol al aan het begin van de 60-er jaren van de vorige eeuw op een speciale manier kunst en fotografie te koppelen in zijn spraakmakende zeefdrukkunst.

Spraakmakende kunst van de pop artist Andy Warhol

Andy Warhol - Pop Artist

In eerste instantie beelden van eenvoudige portretten, gefotografeerde drukwerken en herkenbare figuren en later de portretten van beroemde personen met gebruikmaking van fel gedrukte kleuren. Andy Warhol (1928-1987) werd daarmee een wereldberoemde pop artiest. Samen met Roy Lichtenstein, Tom Wesselmann en Claes Oldenburg behoorde Andy Warhol tot een generatie Amerikaanse kunstenaars, die zichtbaar een nieuwe stijl toevoegden aan de kunst en die hun kunst in forse hoeveelheden vermenigvuldigden. Zelfs nu nog worden nieuwe voorraden van kunstafdrukken van Warhol ter verkoop aangeboden. Het Campbell’s soepblik is een icoon in de pop-art geworden. De zeefdruk boodt Warhol een mogelijkheid snel, ongecompliceerd en vooral in grote hoeveelheden te produceren, bijna gelijk aan een productie via een lopende band. Na zijn studie aan het Carnegie Institute of Technology in Pittsburgh ging hij in New York werken in de reclame en ontwerpt onder andere LP-hoezen en illustreert hij boeken. Zijn oeuvre is geweldig veelzijdig en wordt zeer gewaardeerd. De expositie in de Ludwig Galerie heeft een compacte brochure opgeleverd met interessante informatie over de kunstenaar.

ISBN 978-3-932236-28-0, “Andy Warhol - Pop Artist”, Meike Allekotte, Ludwig Galerie Slot Oberhau-sen, 2014, 16 pagina’s.


Gerelateerde artikelen