Geïllustreerde geschiedenis van onze schilderkunst

9 mei 2017

In een verschenen kunstboek is de geschiedenis van de schilderkunst op een uitstekende wijze in beeld en tekst weergegeven. De auteur en samensteller van dit kunstboek met grote reproducties van bekende en minder bekende werken van internationaal bekende kunstenaars geeft een duidelijk overzicht van de kunst in de westerse wereld vanaf de 13e eeuw tot en met de hedendaagse kunststroming. Het zijn niet de kunstenaars zelf die in het middelpunt van de belangstelling staan, maar het zijn juist de kunstwerken binnen de te onderscheiden tijdsbeelden, die op de voorgrond staan.

Geïllustreerde geschiedenis van onze schilderkunst

The History of Art

De auteur deed onderzoek naar het leven van deze kunstenaars en vond uit hoe zij zich lieten inspireren voor het schilderen van de behandelde werken. Voor liefhebbers van kunst een aangename bijkomstigheid om op deze wijze kennis te maken met de juwelen uit de kunstgeschiedenis. Door de complexiteit en veelzijdigheid van de ontwikkelingen in de kunstgeschiedenis is het bijna onmogelijk om alles in een chronologische volgorde te zetten. Er zijn teveel stromingen en kunststijlen, die een indeling van het werk van een kunstenaar zelfs lastig laat bepalen.

Ondanks deze handicap is het de auteur gelukt om een voortreffelijk werk te leveren, waardoor elke kunstliefhebber een inspiratiebron in handen heeft om nieuwe ervaringen nader te bestuderen. Het boek begint de tijdreis met een kunstbeeld uit de periode van de Italiaanse Renaissance ca. 1250 - 1550. Ook in ons land werden in de tijd van de Renaissance mooie schilderijen gemaakt. Via de Barock en dramatische beelden op het doek komen we aan in de Rococo in het Frankrijk van de 18e eeuw. De vele oorlogen, die in die tijd ontstaan leveren indrukwekkende taferelen op. Maar ook voor romantiek, liefde, licht en kleur is ruimte gevonden op het schildersdoek.

Een nieuw realisme biedt zich aan en een ware revolutie in de schilderkunst vindt plaats door de komst van impressionisme met werk van Camille Pissarro, Gustav Klimt, Pierre Bonnard en Edvard Munch. Erotiek in de kunst krijgt een karakter van openheid, details en acceptatie en kunstenaars verkennen en verleggen hun grenzen. De lezers maken kennis met het werk van onder andere Salvador Dalí, Rene Magritte, Giorgio de Chirico, Marc Chagall, Piet Mondriaan en Paul Klee. Het surrealisme zet de toon voor nieuwe kunstenaars zoals Andy Warhol, Patrick Caulfield, Francis Bacon, Yves Klein en Bridget Riley met haar stralende optisch bewegende kunst en optische irritaties.

Geïllustreerde geschiedenis van onze schilderkunst - 2

De moderne hedendaagse kunst heeft een identiteitsvraag. Bijna alle uitingen van een kunstenaar wordt kunst genoemd en getoond in moderne musea. Het geheel is een leerzaam en inspirerend kunstboek met teksten in de Duitse taal, dat nu ook in een Engelse versie is verschenen.

ISBN 978 3 86706 045 5, “Illustrierte Geschichte der Malerei”, A.N. Hodge, Premio Verlag, 2007, 208 pagina’s.

ISBN 978 0 572 03377 4, “The History of Art”, A.N. Hodge, Arcturus Publishing Limited, 2007, 208 pagina’s.


Gerelateerde artikelen