Graficus De Mesquita als leraar van M.C. Escher

20 oktober 2013

Met de grafische kunstwerken van Samuel Jessurun de Mesquita in een expositie toonde het B.C. Koekkoek-Haus Kleve het werk van de Nederlandse kunstenaar van internationaal niveau.

Graficus De Mesquita als leraar van M.C. Escher

Samuel Jessurun de Mesquita

Ook in ons land is zijn werk bijzonder gewaardeerd en werd hij onder andere bekend als leraar van de graficus Maurits C. Escher. Het initiatief van exposities in Reutlingen en Kleve en een begeleidende publicatie over het werk van Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944) ontstond vanuit het succes van de grote monografische presentatie in het Haagse Gemeentemuseum onder de titel “Striking Simplicity - Indrukwekkende eenvoud”. Beide Duitse musea hebben een grote aantrekkingskracht tot grafische kunst en waren bijzonder trots om een deel van zijn fascinerende oeuvre te tonen aan enthousiaste kunstkenners en andere bezoekers van de exposities. In het werk van De Mesquita is duidelijk te zien dat Escher veel van hem heeft geleerd en niet alleen de technieken voor grafische kunst, maar ook een deel van zijn stijl overnam. De kleine catalogus van De Mesquita bevat een veelvoud aan reproducties van tekeningen en drukgrafieken. Zijn werk ontwikkelde zich als een ondubbelzinnige beeldspraak. Soms zie je de karikaturen van een aantal mannen, zelfportretten in verschillende jaren, dieren, portretten van bekenden van de graficus of plaatjes uit zijn fantasiewereld. De tentoonstellingen zijn voorbij, maar dit karaktervolle boek is nog te koop in het museum in Kleve.

ISBN 3-933820-93-6, “Samuel Jessurun de Mesquita”, Herbert Eichhorn en Kathrin Schneider, Stiftung B.C. Koekkoek - Haus Kleve, 2007, 96 pagina’s.


Gerelateerde artikelen