Groepstentoonstelling toont optische effecten in de kunst

29 september 2018

Vanaf 26 oktober tot en met 23 december 2018 brengt de Koppelkerk in Bredevoort de tentoonstelling “Optische Effecten”. Werken van vijf exposerende kunstenaars proberen bij bezoekers visuele verwarring te stichten: wat je denkt te zien, is bij een nadere beschouwing niet wat je ziet. Deze kunstenaars lieten zich bij het opzetten en realiseren van hun kunstwerken onder andere inspireren door de grootmeesters van optische en surrealistische kunst: Maurits Cornelis Escher, René Magritte, Bridget Riley, Victor Vasarely en Salvador Dalí.

Groepstentoonstelling toont optische effecten in de kunst

Koppelkerk Bredevoort

Van de volgende kunstenaars is werk in de vorm van schilderijen, zeefdrukken, tekeningen, grafische werken, porseleinen borden, aquarellen, collage’s, wiskundige objecten en papieren sculpturen te zien en te bewonderen: Nel Egberts (1951-2011), Ria Hoftijzer (1953), Jos de Mey (1928-2007), Hanneke Rijks (1963) en Henk van der Vorst (1944). Als centrale thema in de diverse kunstwerken, uitvoeringen en bijbehorende publicaties is gekozen voor het spel met zien en waarnemen en te realiseren optische effecten, die telkens weer zorgen voor magie, verbazing, verrassing en fascinatie bij bezoekers van de expositie.

De redactie van de nieuwsbrief Optische Fenomenen steunt het initiatief van Stichting Koppelkerk met een bijdrage aan de kunsttentoonstelling met 20 schilderijen gemaakt door de Belgische kunstschilder van illusionistische kunst Jos de Mey. De diversiteit aan kunstwerken qua materiaal, uitvoeringen en afbeeldingen maakt deze presentatie van kunst met optische effecten meer dan de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Koppelkerk in het boekenstadje Bredevoort in de Achterhoek.

Groepstentoonstelling toont optische effecten in de kunst - 2 Groepstentoonstelling toont optische effecten in de kunst - 3
Fruitkoning van Arcimboldo, 2004, Jos de Mey, olieverf op doek, 30 x 24 cm, met een illusionistisch draai-effect, © Optische Fenomenen Kunstcollectie.

De Koppelkerk, vrijplaats voor kunst en cultuur en ontmoetingsplaats voor Nederlandse en Duitse cultuurliefhebbers, heeft een centrale plek in het historische stadje. Werken van meerdere kunstenaars zijn te koop. De tentoonstelling Optische Effecten is op elke vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 26 oktober tot en met 23 december 2018 te bezoeken. Om 14.00 uur en 15.00 uur worden er rondleidingen aangeboden door de expositie.

Koppelkerk, Koppelstraat 35, 7126 AG Bredevoort, www.koppelkerk.nl.