Maurits Cornelis Escher als meester en inspiratiebron

26 oktober 2017

In de tentoonstelling “Transformatie - van leerling naar meester” wordt in het Paleis Soestdijk een verwantschap tussen de wereldbekende graficus M.C. Escher en zijn leermeester Samuel Jessurun De Mesquita op kunstzinnige wijze getoond. Bezoekers treffen werk aan van deze kunstenaars, die tevens bevriend waren. Zijn ontwikkeling als graficus en later als bekend kunstenaar is mede gegrondvest in het werk en de lessen van zijn leermeester. Hij leerde hem grafische technieken en gaf hem ook inspirerende kunstzinnige voorbeelden uit een eigen opgebouwd oeuvre.

Maurits Cornelis Escher als meester en inspiratiebron

Paleis Soestdijk

De tentoonstelling laat bezoekers ervaren hoe ideeën en technieken transformeren naar nieuwe. Eschers werk inspireert vele kunstenaars, ontwerpers, grafici, reclamemakers, filmmakers, architecten en zelfs mode-iconen. Zijn stijl kan zelfs gezien worden als een voorloper van de op-art en een bron voor kunstenaars om werken te realiseren met optische illusies en optisch bedrog. Ondanks dat graficus Maurits C. Escher slechts enkele kunstwerken met onmogelijke figuren heeft ontworpen en gerealiseerd zijn deze illusionistische bouwconstructies wereldberoemd geworden en in vele publicaties beschreven en verklaard.

Originele kunstwerken van De Mesquita (20 werken) en Escher (19 werken) hangen in verschillende ruimten van het paleis. De tentoonstelling illustreert hoe het werk van Escher voortleeft en van groot belang is voor het kunst- en wiskundeonderwijs. De tentoonstelling is tevens een knipoog naar het Paleis Soestdijk, dat binnenkort met haar herbestemming zelf opnieuw een transformatie zal ondergaan. Tot en met 17 december 2017 blijft de tentoonstelling “Transformatie - van leerling naar meester” te bezoeken.

Maurits Cornelis Escher als meester en inspiratiebron - 2 Maurits Cornelis Escher als meester en inspiratiebron - 3 Maurits Cornelis Escher als meester en inspiratiebron - 4
Kunstschilder Jos de Mey (1928-2007) was een groot liefhebber van het werk van M.C. Escher. Jos de Mey is bekend door zijn illusionistische kunst.

Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling is een bezichtiging van Paleis Soestdijk mogelijk. Tevens is het mogelijk om aan te sluiten bij de instaprondleidingen. Er zijn meerdere activiteiten georganiseerd. Voor de opzet van de tentoonstelling hebben Cultureel Organisatiebureau Artifex en de M.C. Escher Foundation samengewerkt. Direct na de sluiting van de tentoonstelling wordt gestart met een nieuwe bestemming voor de gebouwen en terrein van Paleis Soestdijk.

Paleis Soestdijk, Amsterdamsestraatweg 1, NL-3744 AA Baarn, www.paleissoestdijk.nl.


Gerelateerde artikelen