Onmogelijke bouwkunst van schilder Jos de Mey

12 september 2017

De Belgische schilder Jos de Mey werd geboren in 1928 in het Belgische plaatsje St. Denijs-Westrem bij Gent. Hij studeerde en doceerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent. Later doceerde hij aan het Stedelijk Hoger Instituut voor Architectuur in Gent. Jos de Mey was diverse malen gastdocent aan het Instituut voor Kleurenpsychologie in de Oostenrijkse plaats Salzburg.

Onmogelijke bouwkunst van schilder Jos de Mey

Op 40-jarige leeftijd begon Jos de Mey te schilderen. Verschillende kunstkenners noemen Jos de Mey een kunstzinnige individualist binnen het hedendaagse kunstgebeuren. Er zijn duidelijke relaties en herkenningen in zijn werk met ideeën en werkwijzen volgens Magritte, Delvaux, Willink, Arcimboldo, Bruegel, Ensor en Escher. Zijn stijl heeft echter een geheel eigen karakter en invulling. Ieder kunstwerk van Jos de Mey toont wel een vals perspectief in een spel van licht, kleur en schaduw en geeft een naar perfectie zwemende weergave van gras, baksteen, bomen, hout, wolken en andere dagelijkse materialen en dingen uit de natuur of de gebouwde omgeving.

Architectuur en natuur worden in de schilderijen behandeld omwille van hun materie, hun structuur, omwille van de lichtinval en om hun ruimtelijk zijn. De schilderijen ontstaan na zeer gedetailleerde voorstudies waarbij weinig meer aan het toeval is overgelaten. Perspectivische en mathematische wetmatigheden beheersen het werk en ook de uiterst vakkundige opbouw van elk schilderij, laag voor laag, geeft aan dat hier een schilder aan het werk is die zijn vak tot in de details verstaat. Het resultaat is dan meestal een werk met een illusoire weergave van een of andere schijnbare werkelijkheid.

Onmogelijke bouwkunst van schilder Jos de Mey - 2 Onmogelijke bouwkunst van schilder Jos de Mey - 3 Onmogelijke bouwkunst van schilder Jos de Mey - 4
Afb. 1 Vlaamse lekkernijen in een Renaissance nis, Jos de Mey, 1997; Afb. 2 Ontmoeting tussen De Steen van de wijze Dürer en de uil van Jos de Mey, Jos de Mey, 1997.

Jos de Mey zegt zelf over zijn werk: "Ik vind het zeer belangrijk dat mijn doeken en hun voorstellingen alleen als illusie leefbaar kunnen zijn". De nadrukkelijk perspectivische wisselingen spelen een spel met ogen en geest van de toeschouwer. Zij willen aanzetten tot ruimtelijk zien en dromen. Zij proberen de begrensde aardse werkelijkheid te doorbreken en te relativeren. Deze schilderijen zijn kijkvensters op een onmogelijke architecturale en pastorale droomwereld, bemeubeld met vreemd ogende esthetische constructies en aangekleed met personages uit de kunstgeschiedenis van Dürer via Bruegel naar Magritte.

Jos zegt hierover: "Ik breng daarmee een hommage aan hen die de Vlaamse schilderkunst tot grote hoogte stuwden en wil als Vlaamse schilder mijn affectie met hen benadrukken". Veel van zijn architecturale vreemde en onmogelijke bouwwerken staan vaak middenin een authentiek Vlaams landschap. Er bestaan circa 300 doeken van zijn hand. Hij mag zich verheugen over een internationale belangstelling. De kunstwerken van Jos de Mey zijn opgenomen in diverse nationale en internationale kunstverzamelingen van toonaangevende bedrijven, instituten en bij particulieren.

Het oeuvre van Jos de Mey wordt regelmatig tentoongesteld in toonaangevende galerijen over de gehele wereld. Regelmatig zijn de werken ook te bewonderen tijdens de internationale kunstbeurs te Gent en worden de werken afgebeeld op boekomslagen, catalogi, brochures en in tijdschriften. Jos de Mey woonde met zijn vrouw Jacqueline in een fraai en voormalig boerderijtje in het Belgische stadje Zomergem, middenin een karakteristiek Vlaams landschap. De kunstschilder Jos de Mey is op 79-jarige leeftijd in 2007 in Gent overleden.


Gerelateerde artikelen