Het bedrogen oog

22 juni 2017

Een fantastische tentoonstelling in het Focke-Museum in het Duitse Bremen heeft een catalogus met een fantastische inhoud opgeleverd. De tentoonstelling “Das verführte Auge - Wege in die 3.Dimension” vond een aantal jaren geleden plaats in het Bremer Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte Focke-Museum. Omdat de catalogus zo mooi is, willen wij daar graag alsnog aandacht aan besteden.

Het bedrogen oog

Das verführte Auge

Dankzij de medewerking van een zeer groot aantal deskundigen en hun specifieke bijdragen en de vele expositiestukken was er sprake van een zeer succesvolle tentoonstelling voor de ogen en de ervaringen van vele bezoekers. Uit alle onderdelen uit de werelden van illusies, optische verwisselingen en de driedimensionale beeldtechnieken waren er kunstwerken, apparaten, foto’s en installaties aanwezig.

De uitstekend uitgevoerde catalogus bevat over alle denkbare onderwerpen uit de interessegebieden Waarneming en Holografie boeiende en zeer leerzame artikelen. De holografie is zeer uitgebreid behandeld door onder andere de deskundige bijdrage van de Belgische professor Pierre M. Boone, pionier op het gebied van holografische interferometrie en vele praktische toepassingen daarvan.

Ook is er veel aandacht voor stereoscopie, anamorfosen en de rood-groen anaglyfenbeeldtechniek.
Kleurrijke illustraties en reproducties van kunstwerken met 3D-technieken maken van deze catalogus een geliefd verzamelobject. Het geheel werd geleverd met de benodigde optische hulpmiddelen voor het bekijken van de stereofoto’s, de anaglyfen en de anamorfosen. Bij het museum is de catalogus helaas niet meer verkrijgbaar.

ISBN 3 933762 06 5, “Das verführte Auge”, Jörn Christiansen, Focke Museum Bremen, 2001, 119 pagina’s.