Dali en de raadsels van optisch bedrog

24 juni 2017

In de internationaal georiënteerde expositie “Das endlose Rätsel” gaf het Museum Kunst Palast antwoorden op meerdere vragen over de wonderlijke visuele sensatie bij de waarneming van optisch bedrog, zoekplaatjes, optische verwisselingen en optische vertekeningen. In deze grote expositie werd in ruime mate ingegaan op de kunst van Arcimboldo en het fenomeen van de anamorfose.

Dali en de raadsels van optisch bedrog

Das Endlose Rätsel

De samenstellers lieten aan de hand van 250 topstukken de bezoekers genieten van de wonderen van de visuele waarneming uit vele eeuwen. Een ontdekkingsreis in de wereld van het verborgen beeld is op een uitstekende wijze in woord en beeld samengebracht in een zeer mooie catalogus. Bijzondere aandacht is er voor de inspirerende inktvlekken van de Zwitserse psychiater Hermann Rorschach.

De catalogus behandelt dit verschijnsel aan de hand van de kunst van Marcel Duchamp, Kara Walker, Salvador Dali, Victor Hugo en Michael Kalmbach. Bezoekers van de expositie waren gefascineerd door de kunst van optisch bedrog en lezers van de catalogus zullen verbaasd zijn van de grote diversiteit aan kunst en kunstenaars.

Tot 9 juni 2003 waren liefhebbers van harte welkom in het museum om te genieten van het werk van onder meer Guiseppe Arcimboldo, Man Ray, Josse de Momper, Max Ernst, M.C. Escher, René Magritte, Sigmar Polke, Man Ray en André Thomkins. Maar ook de onbekende kunst uit China, India, Perzië en Afrika geeft een beeld van het vakmanschap om waarnemers om de tuin te leiden.

ISBN 3 9808208 6 6 (museum), ISBN 3 7757 1282 8 (boekhandel), “Das Endlose Rätsel”, Jean-Hubert Martin, Stephan Andreae en Uta Husmeier, Hatje Cantz Verlag, 2003, 283 pagina’s.

Museum Kunst Palast, Ehrenhof 4-5, D-40479 Düsseldorf, www.museum-kunst-palast.de.


Gerelateerde artikelen