De dromen van Dalí tussen fantasie en de werkelijkheid

2 juli 2017

In de serie Blockbuster-boeken beleven nieuwsgierige kinderen spannende avonturen en gebeurtenissen rondom het leven en schilderijen van beroemde kunstenaars. De nieuwste uitgave in deze serie jeugdboeken gaat over verborgen dromen van de Spaanse surrealistische schilder Dalí. De Blockbusters, een geheime club die altijd op ontdekking is, bestaat uit Storm en zijn beste vrienden Jimi, Juul en Lara. Storms moeder is restaurator van schilderijen en in “de bunker”, haar atelier aan huis, onderzoekt zij gedetailleerd wereldberoemde meesterwerken.

De dromen van Dalí tussen fantasie en de werkelijkheid

De verborgen dromen van Dalí

Ze gaan op vakantie naar Spanje en logeren in de woonplaats van de kunstenaar Salvador Dalí. Er is al snel sprake van een internetpesterij waardoor er een boosheid merkbaar is. Bij de uitvoering van een besproken aanpak wordt de groep geholpen door Dalí. In het Spaanse vissersdorp gebeuren de vreemdste dingen, zijn er merkwaardige avonturen, zorgt de oude dorpsheks voor angstige situaties en momenten en maken de Blockbusters kennis met kunstzinnige dubbelbeelden, het anagram en de unieke ruwe en geheimzinnige omgeving van de woning van Dalí in Port Lligat.

Vader en moeder Storm en de vrienden beleven een fantastisch actieve en spannende vakantie. De lezers maken alles van dichtbij mee. Extra interessant is de uitleg van surrealisme en een compacte biografie over Dalí. Een leuk en leerzaam boek voor jongeren. Maar ook volwassenen en liefhebbers van het werk en leven van Dalí zullen het verhaal waarderen en zich voorstellingen maken over het gebeuren in Port Lligat. In kunstzinnige zin staat het schilderij Impressies uit Afrika centraal.

De auteur geeft in een toelichting over het avonturenverhaal een beeld van de sfeer in het kleine Spaanse vissersdorp Port Lligat aan de rand van natuurgebied Kaap Creus. Voor vakantieplannen een uitstekende en juiste keuze. Zeker na het lezen van het boek! In de toelichting op de keuze van Dalí om zich in 1929 aan te sluiten bij de stroming van het surrealisme geeft zij een interessante verklaring voor de term surrealisme. Dalí bracht met zijn werk de toeschouwer bewust in verwarring. Met de dubbelbeelden speelt hij een spelletje met je ogen en hersenen.

Overal waar Dalí zich vertoonde voerde hij een merkwaardig toneelstuk op en trok hij zo de aandacht van publiek en pers. Hij trok daarmee ook veel verzamelaars aan en verdiende veel geld met de verkoop van zijn werken. Menige surrealist was jaloers op hem. Uiteindelijk gooide André Breton, de leider van de groep surrealisten in Europa, hem eruit. Dalí is toch wereldberoemd geworden. In 1974 opende Dalí in zijn geboortestad Figueres zijn Teatro Museo Dalí. De auteur sluit dit aantrekkelijke kunstboekje af met een biografie over Dalí (1904-1989).

ISBN 978-90-2067-495-8, “De verborgen dromen van Dalí”, Manon Berns, Uitgeverij Kluitman, 2017, 238 pagina’s.


Gerelateerde artikelen