Dalí’s Droom in beeld gebracht

20 juli 2017

Over een zeer spectaculair en verwonderlijk onderdeel op de wereldtentoonstelling in 1939 in New York, in combinatie met de zeer bijzondere ontwerper Salvador Dalí, verscheen het prachtige en gebonden kunstboek “Salvador Dalí’s Dream of Venus”. Het surrealistische huis van plezier, verbazing en verwondering oogstte veel belangstelling van de bezoekers van de groots opgezette wereldtentoonstelling.

Dalí’s Droom in beeld gebracht

Salvador Dalí’s Dream of Venus

Het bizarre en ongelooflijke bouwwerk bevatte een zogenaamde natte en een droge ruimte. In beide ruimten konden bezoekers in ruime mate genieten van de veelzijdigheid en de creativiteit van ontwerper en surrealist Salvador Dalí. Een slapende Venus was omringd met satijn, bloemen en bladeren. Andere attributen zorgden voor schokkende effecten en een controversiële sensatie. Zijn voorliefde voor vrouwelijk schoon en het vrouwelijk naakt was in ruime mate zichtbaar in het kunsthuis. Het geheel was zo succesvol dat het zelfs een tweede seizoen voor bezoekers open bleef.

Dankzij de vastgelegde beschrijvingen en de vele gemaakte beeldopnamen door fotograaf Eric Schaal is er veel aan beeldmateriaal bewaard gebleven. Dalí’s kunstzinnige creatie van bizarre architectuur is op een uitgebreide en aangename wijze door de auteur beschreven in het schitterende kunstboek middels afdrukken van de originele kleurenopnamen en vele zwart/wit foto’s van de voorbereiding voor de voorstellingen in het theater in Dalí’s bouwwerk. De lezer van het kunstboek wordt door de auteur meegenomen langs alle creaties in Dalí’s droom. In het boek ziet de lezer Dalí aan het werk als bedenker, schepper, regisseur en acteur. Het geheel is een prachtig en verzorgd kunstboek geworden voor verzamelaars en bewonderaars van Salvador Dalí.

ISBN 1 56898 359 X, “Salvador Dalí’s Dream of Venus”, Ingrid Schaffner, Princeton Architectural Press, 2002, 159 pagina’s.


Gerelateerde artikelen