De kunstzinnige kracht van Salvador Dalí in Emmerich

23 juli 2017

Een overzicht van het kunstzinnige werk en het bijzondere leven van de Spaanse surrealistische meesterkunstenaar van de 20e eeuw Salvador Dalí (1904-1989) is tot en met 3 september 2017 te zien en te beleven in twee grote expositieruimten van het PAN Museum in Emmerich net over de grens bij Arnhem en Zevenaar. Ruim 600 kleine en grotere objecten tonen de kwaliteit en veelzijdigheid van deze sterk inspirerende surrealistische grootmeester.

De kunstzinnige kracht van Salvador Dalí in Emmerich

PAN Kunstforum Niederrhein in Emmerich am Rhein

Beelden, sculpturen, foto’s, kunstenaarsboeken, sieraden, porselein, kledingstukken als ook meubels, die door Salvador Dalí gemaakt of alleen ontworpen zijn. De bezoekers worden op een spectaculaire wijze tevens verrast door een realistisch zittend figuur van Dalí in de leeftijd van circa 50 jaar. Het levensechte beeld van de zittende kunstenaar in een mooi pak met de bekende wandelstok werd gerealiseerd door Lisa Büscher. Het gehele leven en de scheppingskracht van de kunstenaar wordt getoond, die zich niet alleen ontwikkelde als schilder, tekenaar en graficus, maar ook als beeldhouwer, auteur, modeontwerper en filmmaker.

De expositie-objecten zijn verdeeld over twee grote exporuimten. Het geheel begint met een chronologische volgorde van vroege en weinig bekende foto’s van Dalí’s familie en uit zijn kind- en jeugdperiode. In de ruimte met beeldherinneringen is een aparte ruimte ingericht voor videopresentaties. Dalí heeft verschillende oriënterende fasen gekend in zijn leven en in zijn ontwikkeling als internationaal erkend kunstenaar. Zijn allereerste schetsen en kunstwerken kunnen bewonderd worden.

De kunstzinnige kracht van Salvador Dalí in Emmerich - 2 De kunstzinnige kracht van Salvador Dalí in Emmerich - 3 De kunstzinnige kracht van Salvador Dalí in Emmerich - 4
Kunstverzamelaars en -liefhebbers kunnen extra plezier hebben aan hun professie of hobby door postzegels met afbeeldingen van specifieke kunst.

Na nieuwe fasen van oriëntering en zijn keuze voor de stijl van de nieuwe zakelijkheid sloot hij zich snel aan bij de groep surrealisten en koos voor het surrealisme in zijn werk. Zijn liefde Gala had een grote invloed op zijn gedrag en zijn zakelijke aanpak als kunstschilder. De bezoekers maken kennis met een serie kunstenaarsboeken en de tekeningen, die hij voor de boeken tekende. Ook de iconische rode sofa ontbreekt niet in de expo. Een unieke expositie om te genieten.

PAN kunstforum niederrhein, Agnetenstraße 2, D-46446 Emmerich, www.pan-forum.de.


Gerelateerde artikelen