Salvador Dalí op de foto gezet

17 augustus 2017

Gedurende zijn gehele leven heeft Salvador Dalí (1904-1989) een hechte band gehouden met zijn thuisland, de streek Empordà in Catalonië (Spanje). Ondanks zijn langdurige verblijven in Frankrijk, Italië en de USA heeft hij ervoor gezorgd dat in en rondom zijn geboortestad Figueres een schat aan musea, huizen, bezienswaardigheden en herinneringen aan zijn leven en werk bewaard konden worden. In 2004 werd wereldwijd gevierd dat Dalí honderd jaar geleden werd geboren. In meerdere grote en kleine exposities konden bezoekers genieten van de bijzondere en bizarre nalatenschap van deze wereldberoemde kunstenaar.

Salvador Dalí op de foto gezet

El Dalí de Lacroix

Dalí werkte voortdurend aan nieuwe kunst en kunstprojecten met schilderkunst, tekeningen, objecten en sculpturen, videokunst, filmkunst, holografie en andere 2D en 3D beeldtechnieken. Ook was hij een groot liefhebber van fotografie, het gebruik van foto’s voor het creëren van nieuwe kunst en van holografie. Fotograaf Marc Lacroix heeft in opdracht meerdere jaren het zakelijke en het privéleven van Dalí met zijn fototoestel gevolgd. Het resultaat van zijn opnamen is verwerkt in een leuke catalogus, die in het kader van de viering “Dalí 2004” is uitgegeven door het Museu Empordà in Figueres. Foto’s uit deze catalogus waren te zien in het museum gedurende de periode van de eveneens aanwezige expositie “El Pais de Dalí”, die nog tot en met 29 augustus 2004 te bezichtigen was.

Met deze expositie bracht het museum vele drukwerken, foto’s, schilderijen en andere kunstuitingen voor het voetlicht. Alle werken verwijzen naar het leven en het werk van Dalí. Veel familiefoto’s uit Portlligat en van zijn vele buitenlandse reizen, bezoeken en ontmoetingen werden afgewisseld door kleurrijke covers voor brochures en tijdschriften en boekomslagen, die door Salvador Dalí zijn ontworpen.

Salvador Dalí op de foto gezet - 2 Salvador Dalí op de foto gezet - 3 Salvador Dalí op de foto gezet - 4

Catalogus “El Dalí de Lacroix”, Mariona Seguranyes, e.a., Editorial l’Empordà, 2004, 62 pagina’s.

Museu de L’Empordà, Rambla 2, E-17600 Figueres, www.museuemporda.org.


Gerelateerde artikelen