Salvador Dalí in film en fotografie

26 augustus 2017

Ter gelegenheid van de kunstexpositie “Alles Dalí”, in het Rotterdamse Museum Boijmans Van Beuningen, verscheen een omvangrijke catalogus met de gelijknamige titel. De expositie “Alles Dalí” besteedde in het bijzonder de kunstzinnige activiteiten van de beroemde Spaanse kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989) op het gebied van de film, mode, fotografie, design en reclame. Maar ook meerdere surrealistische schilderstukken krijgen extra aandacht in de catalogus en tijdens de tot 12 juni 2005 georganiseerde tentoonstelling. ‘Alles Dalí’ liet op een voortreffelijke wijze de bezoekers kennismaken met de creatieve gaven van Dalí.

Salvador Dalí in film en fotografie

Alles Dalí

Van gebruiksvoorwerpen tot en met grote installaties waren op een overzichtelijke wijze te bewonderen in drie zalen van het museum. Ook de films en reclamespots uit alle perioden van Dalí’s kunstzinnige leven werden continu vertoond. Als topstuk van de expositie werd de onlangs verworven Mae West Lippensofa gezien. De op een zeer bijzondere wijze samengestelde en gedrukte catalogus, laat de lezer veel afbeeldingen als een filmstrook zien. De samenstellers geven een verklaring voor deze wijze van afbeelden, die de catalogus een geheel eigen dimensie geeft. De geïllustreerde chronologie van een relatie tussen kunst en massacultuur geeft een prachtig beeld van de gewaardeerde veelzijdigheid van Dalí.

Door meerdere artikelen krijgt de lezer tevens een uitstekende beschrijving over de vele gebeurtenissen in Dalí’s soms rustige en soms ruige leven. Dankzij de vele voorbeelden uit de reclamewereld, de kleurrijke covers van tijdschriften, boeken en brochures, de reproducties van schilderijen en de vele fotorapportages is een boeiende en leerzame catalogus ontstaan, die absoluut niet mag ontbeken in privé- en kunstverzamelingen, bibliotheken en in documentatiecentra van scholen en andere opleidingsinstituten voor kunst en cultuur.

Salvador Dalí in film en fotografie - 2

ISBN 90 5662 448 2, “Alles Dalí”, Jaap Guldemond en Sabine Terra, NAi Uitgevers, 2005, 496 pagina’s.

Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18/20, NL-3015 CX Rotterdam, www.boijmans.nl.


Gerelateerde artikelen