Dalí’s ontwerpen in de multimedia

3 september 2017

Ter gelegenheid van de 100-jarige viering van de geboortedag van Dalí vond in de Franse stad Perpignan en daarna in het Spaanse Figueres de speciale expositie “Dalí, El Discòbol” plaats. In deze tentoonstelling werden de kunstzinnige ontwerpen van Dalí voor verpakkingen van geluids- en beelddragers op een bijzondere wijze getoond. Ook voegden de ontwerpers van het concept vele voorbeelden toe van platenhoezen waarvan het beeld duidelijk geïnspireerd is door de kunst en het handelsmerk van Salvador Dalí.

Dalí’s ontwerpen  in de multimedia

Dalí, El Discòbol

Dalí’s voorliefde voor muziek en film straalt uit zijn ontwerpen voor onder andere een serie grammofoonplaten van het orkest van Jackie Gleason, die onder de titel “Lonesome Echo” in grote hoeveelheden werden geperst en uitgegeven. Hij ontwierp platenhoezen voor “Jesus Christ Superstar”,
James Gang “Newborn” en voor verschillende uitvoeringen van dirigent Herbert von Karajan en zijn Berliner Philharmoniker. Van zijn films en optredens zijn meerdere beeldplaten en DVD’s verschenen in hoezen en doosjes met reproducties van zijn schilderwerken.

Dalí’s ontwerpen  in de multimedia - 2 Dalí’s ontwerpen  in de multimedia - 3 Dalí’s ontwerpen  in de multimedia - 4

In een bijbehorende catalogus geven een zeer groot aantal afbeeldingen een kleurrijk beeld van zijn scheppingen en inspiraties in de multimedia. Zijn wens om telkens in de belangstelling te staan is duidelijk in beeld gebracht door een uitgebreide fotorapportage. Salvador Dalí liet zich namelijk graag fotograferen in aanwezigheid van andere beroemde personen. De catalogus bevat daarvan beelden met Johnny Hallyday, Charles Trenet, Gilbert Bécaud, Andy Warhol en Alice Cooper. Tevens bevat de mooie en fraai ingebonden catalogus een compact disc met een in Parijs in 1958 opgenomen interview met Dalí.

ISBN 2 84974 010 1, “Dalí, El Discòbol”, Angélique Tréli, Jean Casagran, Editions Trabucaire, 2004, 78 pagina’s.


Gerelateerde artikelen