Dalí en de magie van de voorstelling

12 september 2017

De alleraardigste Dalí-tentoonstelling “Dalí et la Màgie de la Image” vond in Perpignan (F) en in Cadaqués (E) met veel waardering van de plaatselijke bevolking, de Dalí-liefhebbers en de toeristen plaats. Het concept van deze expositie is een ode aan Dalí’s kijk op het gebruik van het medium fotografie bij het creëren van kunstuitingen. Of het nu foto’s voor het tijdschrift “Playboy”, foto’s voor affiches of gewoon portretten zijn, Dalí kon er iets moois van maken.

Dalí en de magie van de voorstelling

Dalí i la màgia de la imatge

De compacte expositie toonde het werk van vier fotografen met aantrekkelijke kleurenbeelden op meerdere grootformaat foto’s. Voor Playboy schoot Hervé Donnezan een serie foto’s met bizarre scènes van Dalí in de omgeving van modellen. Alle foto’s werden gemaakt in het huis van Dalí in Port Lligat.

Van fotograaf Benito werd een reeks meerkleurige affiches getoond, waarin de foto een centrale plaats heeft. Door fotograaf Jean-Marie Périer werd een rapportage gemaakt van de Franse zangeres Françoise Hardy tezamen met Dalí. Dat leverde prachtige portretten op. Tenslotte toonde de expositie enkele sterk realistische portretten van Dalí, gemaakt door Gérard Thomas d’Hoste in 1967. Bij de expositie behoort een goed verzorgde en fraai uitgevoerde drietalige catalogus (met teksten in het Spaans, Catalaans en Frans).


Gerelateerde artikelen