De snor van Dalí

25 april 2017

In het kinderboek “De snor van Dalí” schrijft Gerrit Komrij op een uiterst boeiende, gezellige en vermakelijke wijze over de excentrieke uitstraling en de surrealistische kunstwerken van schilder en “meneer” Salvador Dalí. “Over hem gaat dit boek”, schrijft de auteur in zijn inleiding over deze wel heel vreemde en unieke kunstenaar. Aan de hand van prikkelende koppen en leuke benaderingen brengt hij op een zeer leuke wijze en begrijpelijk voor kinderen het wonderlijke werk en vooral de meest gekke uitspraken en handelingen in woorden en beelden.

De snor van Dalí

De snor van Dalí

Door een verdeling in hoofdstukken als “Redder en genie”, “Surrealisme”, “Kotelettenkunst” en “Het rijk van de dromen” bespreekt de auteur alle kanten van de beroemde kunstenaar en genie Dalí. Het kleurrijk geïllustreerde boek geeft ook zeer leerzame stukken over optische illusies en verwisseling van beelden in gewone schilderijen. Dalí waarschuwt de kinderen dat zij de wereld niet vanuit één hoek moeten bekijken. Terecht merkte hij op dat: “Wie vanuit één punt naar de dingen kijkt, beseft op het laatst niet meer dat dingen ook een achterkant hebben”.

De lezer vindt ook een beschrijving over zijn weg van schooljongen naar kunstschilder en uiteindelijk naar zijn ondeugende handelingen, uitdagingen en meesterlijke voorstellingen. Dalí was de eerste televisiester onder de schilders, schilderde stereoscopische voorstellingen en was ook begaafd als verteller, ontwerper en schrijver. De auteur van dit voortreffelijke boekje heeft Salvador Dalí ook zelf ontmoet tijdens de opening van een expositie in Rotterdam.

Zijn verslag van het zien van de mythe is heel humoristisch en vol met spannende momenten. Om het boekje op een bijzondere wijze af te sluiten heeft de auteur gezorgd voor het weergeven van een gesprek tussen het genie Dalí en een horlogemaker uit Barcelona. Het gesprek eindigt met een voor Dalí typische opmerking. Het boek voor kinderen is ook geschikt als kijk- en leesboek voor volwassenen.

ISBN 90 400 9075 0, “De snor van Dalí”, Gerrit Komrij, Waanders Uitgevers, 2005, 32 pagina’s.


Gerelateerde artikelen