Salvador Dalí illustreert zijn kookboek met 136 recepten

1 maart 2017

Van het oorspronkelijk in 1973 uitgegeven surrealistisch kookboek van Salvador Dalí is recent een complete herdruk verschenen met alle 136 uitgebreid beschreven recepten in twaalf door Dalí zelf vormgegeven hoofdstukken. De weelderige diners, die Salvador Dalí (1904-1989) en zijn vrouw en muze Gala (1894-1982) gaven, waren legendarisch. Gelukkig voor de vele liefhebbers van het boeiende en excentrieke leven en werk van Dalí heeft hij de recepten van de diners gedetailleerd uitgewerkt in zijn boek “De diners met Gala” en heeft hij natuurlijk de beschrijvingen voorzien van kunstzinnige illustraties.

Salvador Dalí illustreert zijn kookboek met 136 recepten

Salvador Dalí. Die Diners mit Gala

Dalí heeft niet alle recepten zelf samengesteld, maar gebruik gemaakt van kennis en ervaring van koks uit bekende Parijse restaurants. Van de ongekroonde koningen van de gastronomie Lasserre, La Tour d’Argent, Le Buffet de la Gare de Lyon en Maxim’s heeft Dalí in totaal 21 recepten verwerkt. Het kookboek is werkelijk een rijk kunstenaarsboek geworden en mag zeker gezien worden als een multisensorisch smul- en kijkavontuur. Overzichtsfoto’s en detailfoto’s van weelderig ingerichte tafels met veelal een overdreven hoeveelheid aan lekkernijen geven een beeld van de luxe waarin Dalí zich graag wilde begeven en wilde uitstralen.

Hij voerde altijd een geweldige show op bij het onder meer proeven van de wijnen. Liefhebbers van Dalí en zijn wonderlijke en verbazingwekkende scheppingen hebben met deze uitgave wel een heel bijzondere kunstuiting van de meester van het surrealisme in handen. Alleen al de teksten voor de twaalf hoofdstukken zijn juwelen uit het meesterbrein! Eten en surrealisme zijn ideale partners voor gezelligheid onder de witte lakens, net als seks en kreeft, collage en kannibalisme en de toenadering tussen een zwaan en een tandenborstel op een taartbodem.

Salvador Dalí illustreert zijn kookboek met 136 recepten - 2 Salvador Dalí illustreert zijn kookboek met 136 recepten - 3 Salvador Dalí illustreert zijn kookboek met 136 recepten - 4
In opdracht van postadministraties zijn meerdere postzegels en postzegelblokjes met kunstwerken van Salvador Dalí ontworpen. Zowel voor de fans van Dalí als voor filatelisten bijzonder interessant.

Dalí hield van extreme combinaties in zijn optredens en vooral in zijn afbeeldingen. De lezer treedt als het ware binnen in de wereld van de eetfestijnen van Dalí, Gala en hun wederzijdse vrienden en natuurlijk zullen de weelderig gedekte tafels na afloop van de diners nog steeds flink gedekt blijven. Het zijn uiteindelijk ook kunstzinnige shows van rijkdom, absurdisme en surrealisme. In het kookboek zijn tevens reproducties van werken in relatie tot het eten en voedsel van andere kunstenaars te bewonderen. Zijn voorkeur voor dineren is in zijn jeugd ontstaan.

“Met zes jaar wilde ik kok worden”, schreef Dalí in zijn persoonlijke levensverhaal. Op een leeftijd van 68 jaar kwam zijn kinderwens in de vorm van dit boek uit, dat in 1973 in de Franse taal is uitgegeven. De illustraties voor het kookboek vervaardigde hij voornamelijk in 1971, volgens de speciale signeringen van de werken, en meestal als stillevens met de typische Dalistische toevoegingen. Het is een genot om elke bladzijde van dit geweldige kookboek om te slaan en dan te bedenken dat we hier te maken hebben met een beroemde kunstenaar die een genie was met een gedrag en kunstuitingen die grensden aan waanzin. Zijn werk kan men niet vluchtig bekijken. Elk kunstwerk, kunstuiting of object van Dalí is een ware visuele belevenis en dat is duidelijk zichtbaar in dit kookboek.

ISBN 978-3-8365-0875-9, “Salvador Dalí. Die Diners mit Gala”, Salvador Dalí, Taschen Verlag, 2016, 324 pagina’s.


Gerelateerde artikelen