Dalí, Ernst, Miró, Magritte in kunstzinnige omhelzingen

6 december 2016

In de Hamburger Kunsthalle vindt tot en met 22 januari 2017 onder de titel “Dalí, Ernst, Miró, Magritte .. Surreale Begegnungen” een geweldige expositie plaats met kunstwerken van de belangrijkste vertegenwoordigers van het surrealisme. Met deze groots opgezette tentoonstelling presenteert het Hamburger museum meer dan 180 tot nu toe nauwelijks getoonde meesterwerken uit de kunststroming van het surrealisme uit vier van de belangrijkste Europese privékunstcollecties met het werk uit het oeuvre van deze kunstenaars.

Dalí, Ernst, Miró, Magritte in kunstzinnige omhelzingen

Surreale Begegnungen

Getoond worden onder andere de wereldberoemde iconen als de Mea West Lips sofa (1938) en de unieke kreefttelefoon (1938) van Salvador Dalí, naast meerdere geheimzinnige beeldraadsels van René Magritte, zoals het schilderij “Reproductie verboden” (1937), de poëtische vormen in de werken van Joan Miró en de innovatieve beeldexperimenten van Max Ernst, zijn er tevens werken te bewonderen van Paul Delvaux en van de in Duitsland minder bekende surrealisten Leonora Carrington, Dorothea Tanning en Leonor Fini. Met de topwerken uit verschillende richtingen in beeld gebracht, treden bezoekers in een droomwereld van het onderbewuste zoals de kunstenaars dat ook bedoeld hebben in de periode rond 1920.

Surrealistische werken worden nog steeds zowel schokkend als verrassend, humoristisch, fascinerend en verleidend ervaren. Het surrealisme, de toonaangevende kunststroming van de 20e eeuw, is op deze manier op een nooit eerdere opbouw in beeld gebracht. Voor kunstliefhebbers, studenten en docenten kunstgeschiedenis en vele kunstenaars een bijzondere mogelijkheid kennis te maken met de creatieve kracht van surrealisme. Werk is ook te zien van Marcel Duchamp, Man Ray, André Masson, Francis Picabia en Hans Arp.

Dalí, Ernst, Miró, Magritte in kunstzinnige omhelzingen - 2 Dalí, Ernst, Miró, Magritte in kunstzinnige omhelzingen - 3 Dalí, Ernst, Miró, Magritte in kunstzinnige omhelzingen - 4
Verzamelaars van postzegels kunnen veelvuldig genieten van de kunstwerken van o.a. Magritte.

In een gewijzigd concept is de kunst te zien vanaf 11 februari 2017 in Museum Boijmans Van Beuningen tot en met 28 mei 2017. Bij deze prachtige expo van wonderlijk mooie kunst verscheen een rijk geïllustreerde catalogus met beschrijvingen en afbeeldingen van alle werken in de tentoonstelling.

ISBN 978-3-7774-2627-3, “Surreale Begegnungen”, Annabelle Görgen, Hirmer Verlag, 2016, 288 pagina’s.

Hamburger Kunsthalle, Glockengießerwall 5, D-20095 Hamburg, www.hamburger-kunsthalle.de.


Gerelateerde artikelen