Frisse impressie De Goya's kunst door kunstenaars

3 oktober 2016

Een deel van het grafische werk van de Spaanse schilders Francisco de Goya en Salvador Dalí en de Duitse kunstschilder Matthias Hintz is kunstzinnig aan elkaar verbonden in de expositie “Wandlungen”. Francisco de Goya (1746-1828) liet zijn invallen, stemmingen en fantasie de vrije loop in een serie grafische werken, die onder de naam “Caprichos” in een eerste druk in 1799 verschenen. Zijn stijl verliep van het Barokke naar het moderne werk.

Frisse impressie De Goya's kunst door kunstenaars

Kreismuseum Zons

Toen Salvador Dalí kennismaakte met dit werk van Francisco de Goya was hij snel geïnspireerd om zijn stijl toe te passen in de afbeeldingen van De Goya. De eerste stap legde Dalí in 1977 in zijn ontwerpen “Les Caprices de Goya de Salvador Dalí”. Het werd overigens de laatste grote serie schetsen die Dalí zou vervaardigen. Dalí’s hommage aan dit specifieke werk van De Goya laat duidelijk zijn bewondering voor de Spaanse meester zien.

Tijdens het natekenen van De Goya’s schetsen voegde Dalí slechts kleine aanpassingen toe en bracht zijn kennis en ervaring vanuit het surrealisme en de psychoanalyse in subtiele beelden over in zijn versie. De in de regio Rhein-Neuss werkende kunstenaar Matthias Hintz gaf op een geheel speelse wijze een kunstzinnige interpretatie van de werken in de serie van De Goya. Drie maal tachtig heerlijke frisse plaatjes om te bewonderen.

Elke eenheid van de drie grafische plaatjes is een genot om te zien hoe twee kunstenaars het oorspronkelijke werk van Francisco de Goya een beetje anders zien. Dit meesterlijke concept is tot en met 17 januari 2010 te ontdekken. De catalogus bevat een compact artikel over dit specifieke werk van De Goya, het tot stand komen van de mooie series met grafische kunstwerken van Dalí en Hintz en natuurlijk alle 240 afbeeldingen.

Kreismuseum Zons, Schloβstrasse 1, D-41541 Dormagen (Zons), www.kreismuseumzons.de.


Gerelateerde artikelen