Het creatieve oeuvre van John Rädecker (1)

11 mei 2024

Beeldhouwer, kunstschilder, tekenaar en graficus Johannes Anton Rädecker (John) wordt gerekend tot één van de belangrijkste vernieuwers van de Nederlandse kunst van de eerste helft van de vorige eeuw. Het Museum voor Moderne Kunst Arnhem presenteerde in een grote overzichtsexpositie zijn scheppingen. De samenstellers kozen ook voor het gebruik van driedimensionale beelden om het geheel meer aandacht en uitstraling te geven voor een groter publiek.

Het creatieve oeuvre van John Rädecker (1)

John Rädecker

Rädecker voerde zijn beeldhouwwerken voornamelijk uit in kalksteen, zandsteen en experimenteerde met polychromie. Verschillende beelden werden voorzien van rood en bruin om het contrast sterk te verhogen.
Gelijktijdig met de opening van de tentoonstelling “De Droom van het Levende Beeld” verscheen bij Waanders Uitgevers een monografie over het kunstzinnige leven en werk van John Rädecker. Dit mooie boek was tevens te koop in de museumwinkel. John Rädecker werd op 5 september 1885 in Amsterdam geboren.

Door zijn vader wordt hij al snel ingewijd in het vak van houtsnijden en modelleren. Al vroeg werkt hij als tekenaar en schilder en vanaf 1906 volgt hij de lessen Tekenen aan de Rijksacademie. Bekendheid als kunstenaar krijgt hij rond 1911 met zijn kleurrijke schilderijen, waarmee hij aansloot bij het internationale modernisme. Na enkele huwelijken vestigt hij zich met zijn vrouw in het plaatsje Groet. In de jaren twintig en dertig heeft Rädecker zich bezig gehouden met dimensionale figuren en koppen die lijken te zweven en aan engelen doen denken. (Wordt vervolgd).

ISBN 90 400 8261 8, “John Rädecker”, Ype Koopmans, Waanders Uitgevers, 2006, 384 pagina’s.


Gerelateerde artikelen