Het creatieve oeuvre van John Rädecker (3)

13 mei 2024

Tot omstreeks 1928 werkte de kunstenaar voornamelijk uit de vrije hand. In die periode ontstonden beelden met een sensuele uitstraling van het vrouwelijke naakt. De gezichten vormde hij tot een vreemde vermenging van mannelijk en vrouwelijk, van droom en zinnen, van demon en dier. Regelmatig werkt hij aan prestigieuze opdrachten, zoals een sculptuur voor de Bijenkorf en voor het Jan Toorop-monument in Den Haag.

Het creatieve oeuvre van John Rädecker (3)

John Rädecker

Pas nadat hij de opdracht kreeg voor het ontwerpen, modelleren en het realiseren van ons Nationaal Monument op de Dam krijgt Rädecker meer bekendheid en wordt zijn werk “ontdekt”. De onthulling van deze beeldenpracht als symbool voor het leven en de verworven vrijheid kan hij door zijn ziekte niet meer meemaken. Hij overlijdt op 12 januari 1956.

Zijn “Droom van het Levende Beeld” leeft echter voort in de toekomst als een getuigenis van zijn scheppingen.
De monografie geeft op voortreffelijke wijze het leven en het werk weer. Ook maakt de lezer kennis met alle fasen in zijn ontwikkeling als kunstenaar en kan langdurig genieten van vele foto’s uit zijn privéleven en de reproducties van schilderijen, litho’s, tekeningen en beelden. De monografie eindigt met een gedetailleerde en geïllustreerde oeuvrecatalogus en overzichten van de vele tentoonstellingen en literatuur.

ISBN 90 400 8261 8, “John Rädecker”, Ype Koopmans, Waanders Uitgevers, 2006, 384 pagina’s.


Gerelateerde artikelen