Het dagelijks leven in foto's uit het archief J.H. Jäger

8 november 2013

Aanleiding voor de reizende foto-expositie ‘Zeitenwende’ is het opnemen van het archief van het voormalige grote fotoatelier van fotograaf Johann Hermann Jäger en zijn familie uit de stad Harsewinkel. In het jaar 1884 startte J.H. Jäger zijn atelier en zijn werk als fotograaf.

Het dagelijks leven in foto's uit het archief J.H. Jäger

Zeitenwende

Meer dan 100 jaar lang hebben vier generaties familiefoto’s en foto’s van het dagelijks leven gemaakt. Het bestand aan beeldgetuigen van de ontwikkelingen van mens en maatschappij in Westfalen en wijde omgeving bevat een geweldige schat aan fascinerende beelden uit de beginfase van de fotografie en veel familieportretten van een familiedynastie. Voor liefhebbers van vroegere fotografie een plezier om weer mee te kunnen kijken in het vroegere leven. Ter ondersteuning van de foto-expositie is een fors fotoboek samengesteld met een selectie uit het omvangrijke fotoarchief, dat beheerd wordt door het LWL-Mediacentrum voor Westfalen in Münster (D). De rode draad in de publicatie is de geschiedenis van de familie Jäger. Auteur Volker Jakob schreef een bijdrage over het begin van de fotografie in de provinciehoofdstad Münster in mei 1840, enkele jaren na de presentaties van de eerste foto’s. Het is boeiend om te lezen hoe de fotografie zich al snel ontwikkelde als een massamedium. Ook geeft hij een beeld van de geschiedenis van het atelier Jäger in Harsewinkel. Oorspronkelijk was Johann Hermann Jäger boekbinder en had al ervaring met fotograferen en fototechnieken. De eerstvolgende expositie vindt plaats in het Bauernhaus Museum in Bielefeld. Kijk ook op www.lwl.org.

ISBN 978-3-86206-202-7, “Zeitenwende”, Volker Jakob en Stephan Sagurna, LWL-Museumsamt für Westfalen, 2012, 212 pagina’s.


Gerelateerde artikelen