Het gewone leven in beeld gebracht

10 januari 2015

Het kunstklimaat en kunst in de Londense kunstscène in de periode 1950 tot voorbij 1980 kenmerkt zich door een opvallende creativiteit, durf en het vastleggen van de dagelijkse realiteit. Meerdere kunstwerken van Londense kunstenaars uit die periode schokkeerden een deel van de toeschouwers van toen. Anderen waren verheugd door de gedurfde keuzen van kunstenaars door het schilderen van onze lichamelijke werkelijkheid en het kunstzinnig registreren van bijzondere scènes uit de openbaarheid.

Het gewone leven in beeld gebracht

Das nackte Leben

In het onlangs, na een bouwperiode van vijf jaar van nieuwbouw, uitbreiding en renovatie, weer heropende LWL-Museum voor Kunst en Cultuur in de Duitse stad Münster, vindt tot en met 22 februari 2015 de prestieuze kunstexpositie “Das nackte Leben. Bacon, Freud, Hockney und andere. Malerei in London 1950-1980” plaats. Het geheel is een combinatie van kunststijlen, heeft op basis van een voortschrijdende kunstzinnige ontwikkeling een thematische opbouw en een presentatie van materialen, bronnen en wederzijdse beïnvloedingen.

Het is de eerste grote internationale expositie in het museum op een oppervlakte van bijna 1000 m², waar de samenstellers het publiek verrast met werken van onder andere Lucian Freud, Francis Bacon, David Hockney, Richard Hamilton, Leon Kossoff, Frank Auerbach en andere tijdgenoten. Te zien zijn er rond 120 werken van 16 kunstenaars, die behoren tot de meesters van figuratieve kunst in de 20e eeuw. De werken zijn geleend bij museum in ondemeer de USA, Italië, Engeland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en uit Nederland. In de voor het concept gekozen periode kwamen meerdere kunstenaars regelmatig bij elkaar in een bepaalde bar, die zelfs op één van de kunstwerken is afgebeeld.

Het bezoeken van de bar versterkte de onderlinge sociale kontakten en misschien wel een beïnvloeding op het creatieve werk. Een aantal kunstenaars schilderden ook de dagelijkse verschrikkingen van de bombardementen in de oorlogsjaren. De gemeenschappelijke achtergrond van de kunstenaars is zeker hun studie aan de Londense Kunstscholen en een armoedige periode in Londen rond de jaren 50 van de vorige eeuw. Terwijl enige van de voorgestelde kunstenaars al snel een internationale erkenning kregen, moesten anderen nog vele jaren wachten op erkenning en het succes.

Naast portretten en naaktvoorstellingen realiseerden kunstenaars interieurs en stadgezichten. Met voor die tijd nieuwe uitdrukkingsvormen ontstond er een moedige en krachtige Britse kunst. Meerdere van deze werken zijn inmiddels van onschatbare waarde of worden bij veilingen voor hoge bedragen verkocht. De samenstellers is het gelukt om de bezoekers de opvallende diversiteit aan stijlen van de kunstenaars, de keuze van de objecten of voorstellingen, het gebruik van materialen, de vrije hand of de bijna mathematische benadering, perfect in beeld te brengen.

Bij de eerste expositie in het vernieuwde museum is een mooi vormgegeven catalogus uitgebracht. Alle getoonde werken zijn uitgebreid behandeld en afgebeeld. Rondom het onderwerp van de expositie geven toonaangevende kunstexperts hun visie op de gekozen periode en geven een mening over de invloed van deze specifieke Engelse kunst voor andere kunstenaars. Een document voor de kunstliefhebbers.

ISBN 978-3-7774-2272-5, “Das nackte Leben”, Hermann Arnhold, Hirmer Verlag, 2014, 260 pagina’s.

LWL - Museum für Kunst und Kultur, Domplatz 10, D-48143 Münster, www.lwl-museum-kunst-kultur.de.


Gerelateerde artikelen