Historie Goethe-Universiteit in 34 miljoen stukken te zien

9 januari 2015

De viering van het 100-jarig jubileum van de Goethe-Universiteit in Frankfurt/Main gaat onder andere gepaard met een grote expositie “Ik zie wonderlijke dingen” in Museum Giersch. Tot en met 8 februari 2015 kunnen bezoekers genieten van een rijke schat aan stukken, objecten, apparaten en voorwerpen uit meer dan 40 collecties van de 100-jarige Goethe-Universiteit.

Historie Goethe-Universiteit in 34 miljoen stukken te zien

Ich sehe wunderbare Dinge

Voor de eerste maal in de geschiedenis van de universiteit is het mogelijk om een allesomvattende blik te werpen in de fascinerende veelheid in meer dan 40 collecties van de Goethe-Universiteit Frankfurt.
Alle stukken bij elkaar omvatten een schat als een caleidoscoop uit de geschiedenis van de aarde en de mensheid over een periode van 4,6 miljard jaar. Het spectrum in de gehele verzameling van 34 miljoen objecten omvat de gebieden kunst, fysica, muziek, filosofie, gezondheid, biologie, plantkunde, geschiedenis, volkenkunde, geologie, wetenschap en techniek.

In de expositie presenteren de samenstellers aan de hand van ruim 400 objecten, aangevuld met unieke documenten en originele foto’s op levendige wijze het gehele panorama van de veelzijdige verzameling voor het heden en de toekomst. De veelzijdigheid van de stukken zorgt voor een geweldige beleving bij een thematisch gestuurde rondgang in het museum langs eeuwenoude documenten, curieuze en bizarre stukken. Het geheel aan opstellingen is thematisch georganiseerd op basis van thema’s als beweging, dood, protest, nieuwsgierigheid, emotie, humor en geloof. Er valt bijzonder veel te ontdekken.

Historie Goethe-Universiteit in 34 miljoen stukken te zien - 2
Museum Giersch in Frankfurt am Main toont tot en met 8 februari 2015 aan de hand van ruim 400 stukken een geschiedenis van 4,6 miljard jaar.

De speciaal voor de expositie gemaakte films tonen de meeste spannende vindingen in de laatste 100 jaar aan de Goethe-Universiteit en tonen tevens de mensen, die aan de wieg stonden van deze ontdekkingen en vindingen. De omvangrijke catalogus omvat beschrijvingen en afbeeldingen van de belangrijkste schatten in de verzameling en als bonus een DVD met films, speciaal gemaakt voor de expositie. De thematische opstellingen zijn tevens in de zeer waardevolle catalogus zichtbaar.

ISBN 978-3-7757-3844-6, “Ich sehe wunderbare Dinge”, Charlotte Trümpler, Hatje Cantz Verlag, 2014, 400 pagina’s + DVD.

Museum Giersch, Schaumainkai 83, D-60596 Frankfurt am Main, www.museum-giersch.de.


Gerelateerde artikelen