Niels Bohr vormde de basis voor moderne atoomtheorie

17 januari 2015

Honderd jaar geleden publiceerde Niels Bohr in juli, september en november 1913 in het tijdschrift Philosophical Magazine, zijn revolutionaire beschrijvingen over het waterstofatoom. Voor het Duitse Museum in München voldoende aanleiding om een speciale expositie samen te stellen om dit feit en verdere wetenschappelijke ontwikkelingen in de atoomtheorie en de kennisopbouw over het splijten van atoomkernen uitgebreid voor het voetlicht te brengen.

Niels Bohr vormde de basis voor moderne atoomtheorie

Kultur & Technik 3-2013

“Kultur & Technik”, het tijdschrift van het Deutsches Museum, bevat 6 artikelen over het werk van Niels Bohr, over een aantal van zijn tijdgenoten en zijn wetenschappelijke referentiebron voor de opbouw van zijn kennis. Bij het formuleren van zijn atoomtheorie maakte hij onder meer gebruik van het werk van Max Planck en de kennis en ervaring van Ernest Rutherford.

Niels Bohr vormde de basis voor moderne atoomtheorie - 2 Niels Bohr vormde de basis voor moderne atoomtheorie - 3

Albert Einstein noemde Niels Bohr een geniaal mens en een geluk dat er zulke typen bestaan. In de expositie is de tafel van Otto Hahn te bewonderen, waarop de attributen voor zijn experimenten gemonteerd zijn. Met deze onderdelen voerde hij samen met Lise Meitner experimenten uit om atoomkernen te splijten. In 1938 is dat voor de eerste keer gelukt. Voor elke “wetenschapper” in de natuurkunde is dit een interessante en leerzame uitgave.

Deutsches Museum München, Museumsinsel 1, D-80538 München, www.deutsches-museum.de.


Gerelateerde artikelen