Het Goethehaus in Weimar toont een historische erfenis

5 oktober 2015

De beroemde dichter en wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) speelde een belangrijke stimulerende rol bij het vasthouden en uitwerken van zijn nalatenschap. Zijn wensen zijn zichtbaar en merkbaar in vervulling gegaan door de komst van het Goethe-Nationaalmuseum.

Het Goethehaus in Weimar toont een historische erfenis

Die Erfindung des Dichterhauses. Das Goethe-Nationalmuseum in Weimar

Aan het tot stand komen van dit museum is een boeiende en fascinerende geschiedenis onlosmakelijk gekoppeld. Dankzij het diepgaande onderzoek in documenten van algemene aard en bijzondere bronnen heeft auteur Paul Kahl de culturele historische achtergronden in beeld gebracht. Door roerige ontstane tijden na het overlijden van Goethe heeft het ontstaan van het museum en de zorg om de nationale erfenis aan een zijden draad gehangen.

Groot was het verdriet na de bombardementen op Weimar en het aanzien van de puinhopen van delen van de gebouwen en archieven. Met alle kracht en verstand zijn de beschadigingen aangepakt en werden de gebouwen vanaf 1949 weer geschikt gemaakt voor bezoekers. De mythe rond de beroemde dichter en wetenschapper is uiterst boeiend en vooral leerzaam voor de vele Goethe-kenners. Het nieuwe boek maakt deel uit van een reeks nog uit te geven beschrijvingen over icoon Goethe.

ISBN 978-3-8353-1635-5, “Die Erfindung des Dichterhauses. Das Goethe-Nationalmuseum in Weimar”, Paul Kahl, Wallstein Verlag, 2015, 350 pagina’s.


Gerelateerde artikelen