Historische binnenstad van Frankfurt/Main herbouwd

1 februari 2015

Tussen de Römerberg en de Domplatz in het oude centrum van Frankfurt am Main lag voor het volledig bombarderen van de historische binnenstad de Hühnermarkt met prachtige huizen en winkels. Een deel van de naoorlogse bouw heeft inmiddels plaatsgemaakt voor een mooie herbouw van de oorspronkelijke bouwwerken.

Historische binnenstad van Frankfurt/Main herbouwd

Frankfurt Science Center Explora

De Hühnermarkt, het hart van de nieuwe wijk DomRömer is vanaf 16 februari 2015 in het klein in 3D te zien in EXPLORA. Voor EXPLORA realiseerde kunstenaar Baerenz Cao in samenwerking met ontwerper Gerhard O. Stief een driedimensionaal model van de Hühnermarkt door het principe van het "hol masker" als basis voor het ontwerp te nemen. Ter gelegenheid van de feestelijke ingebruikname van het eerste herenhuis op de markt, is een bouwplaat reeds beschikbaar in de EXPLORA.

Historische binnenstad van Frankfurt/Main herbouwd - 2
Afb. Een 3dimensionaal model van de Hühnermarkt.

Het eerste gedeelte vormt de kern van de nieuwe wijk DomRömer, dat zo authentiek mogelijk wordt herbouwd. Eind 2016 moet dit gedeelte van de oude stad grotendeels zijn afgerond. Het ingewikkelde en gedetailleerde model van 160 x 100 cm is gerealiseerd als een driedimensionaal olieverfschilderij. Gerhard O. Stief, die de kunstenaar gedurende het ontwerpproces als coach ondersteunde gaf aan dat het een monnikenwerk is geworden door de duizenden kleine ramen en andere detailleringen, waardoor de kunstenaar en de fotograaf aan de grenzen van hun mogelijkheden zijn gekomen. Het optische effect door het toepassen van het principe van het “holmasker” geeft bij iedere toeschouwer een bijzondere kijkbeleving bij het al kijkend lopen langs het kunstwerk.

EXPLORA - Frankfurt Science Center, Glauburgplatz 1, Lortzingstrasse 15, D-60318 Frankfurt am Main, www.explora.info.