Historische en educatieve instrumenten op de veiling

20 april 2016

Op donderdag 31 maart 2016 vond bij het internationale veilinghuis Dorotheum in Wenen twee grote veilingen plaats. Om geïnteresseerden alvast een kijkje te gunnen in het rijke aanbod van beide veilingen verscheen ruim daar voor de omvangrijke dubbele catalogus in een speciale uitvoering. Na het doornemen van de catalogus voor bijvoorbeeld het aanbod aan historische wetenschappelijke instrumenten, wordt het geheel omgedraaid en begint het deel met antiquiteiten, waaronder een groot aantal antieke klokken en kunstobjecten.

Historische en educatieve instrumenten op de veiling

Veilinghuis Palais Dorotheum

De voorzijde van de tweetalige (D/E) veilingcatalogus met een schat aan histori-sche instrumenten en fototoestellen met toebehoren, bevat een afbeelding van 30 kristalmodellen in een bakeliet uitvoering (rond 1930). De eerste veilingnummers zijn gereserveerd voor een aantal draaibare antieke wereldbollen en een serie telescopen ontworpen door Simon Plössl uit Wenen (1794-1868). Daarna staan meerdere microscopen van Simon Plössl en Carl Reichert afgebeeld. Bijzonder is een collectie antieke passers uit de 19e eeuw, een aantal compacte zonnewijzers, een rekenmachine van Olympia, twee theodolieten van Starke & Kammerer (ca.1900), enkele apothekersweegschalen, een fors uitgevallen scheepskompas en een machinetelegraaf in een messingbehuizing.

Historische en educatieve instrumenten op de veiling - 2

Ook verzamelaars van antieke nautische instrumenten, als een octant, diverse sextanten, vinden weer een zeer interessant aanbod voor redelijke startprijzen. Voor onderwijsgevenden en verzamelaars zijn er anatomische en biologische objecten en een kleine schat telegrafie-apparatuur in het veelzijdige aanbod. Het gedeelte met fotoapparaten vangt aan met optisch speelgoed, houten fotocamera’s en een aantal stereofotocamera’s. Het beperkte aanbod sluit af met Leica-camera’s en enkele Carl Zeiss fotocamera-objectieven. Alle veilingstukken staan in de catalogus.

Veilinghuis Palais Dorotheum, Dorotheergasse 17, A-1010 Wenen, www.dorotheum.com.


Gerelateerde artikelen